Суд дав Януковичу 13 років ув'язнення.

 

Оболонський районний суд Києва засудив Віктора Януковича до 13 років позбавлення волі заочно.

 

Вирок оголосив головуючий суддя Владислав Дев'ятко, повідомляє аґенція "Укрінформ".

 

"За сукупністю злочинів шляхом поглинання менш суворого покарання більш суворим визначити Януковичу Віктору Федоровичу остаточне покарання у вигляді 13 років позбавлення волі", – повідомив Дев'ятко.

 

Частину інкримінованих обвинувачень суд зняв.

 

"Януковича Віктора Федоровича визнати невинуватим у пред'явленому обвинуваченні та виправдати за частиною 5 статті 27, частиною 3 статті 110 Кримінального кодексу України (зазіхання на територіальну цілісність, – Z) в зв'язку з недоведеністю, що в діянні обвинуваченого є склад кримінального правопорушення", – зачитав суддя.

 

Дев'ятко наголосив, що строк відбування покарання рахуватиметься з часу затримання екс-президента.

 

"Стягнути з Януковича Віктора Федоровича на користь держави процесуальні витрати за проведення судових еспертиз у сумі 98561,20 грн. Заходи забезпечення кримінального провадження, арешт на майно, накладені в межах даного кримінального провадження, залишити без зміни", – додав суддя.

 

Під час оголошення вироку головуючий зазначив, що, вивчивши всі докази обвинувачення, "суд встановив їх правомірність".

 

Дев'ятко також звернувся до адвокатів, котрі звинувачували Феміду в відмові у належному захисті, й зауважив, що Януковичу "не раз надавали можливість виступити у суді на свій захист, однак він цим не скористався".

 

Прес-секретар Оболонського суду Інна Свинаренко розтлумачила: обвинувачення не довело провини Януковича в сепаратизмі. 

 

"Обвинуваченого визнано винним у злочині проти миру та у пособництві веденню агресивної війни проти держави Україна. Проте за недоведеністю було виправдано у злочині, який передбачає порушення територіальної цілісності нашої держави, у зв'язку з тим, що не було доведено умислу Януковича Віктора Федоровича у зміні територіальних меж нашої держави", – сказала речниця суду.

 

Свинаренко пояснила, що покарання за злочин проти миру передбачало 12 років позбавлення волі, а покарання за пособництво у веденні агресивної війни – 13 років ув'язнення. "Одна міра покарання 12 років, інша міра покарання – 13 років. Більш суворе покарання поглинуло менш сурове, і тому загалом у кінцевому результаті вийшло 13 років", – зазначила прес-секретар.

 

24.01.2019