Україна вийшла з трьох угод щодо економічної співпраці з СНД.

 

Кабінет Міністрів України вирішив припинити для України дію трьох угод щодо економічної співпраці, укладених у рамках Співдружності Незалежних Держав (СНД): Угоди про міждержавний обмін економічною інформацією, Угоди про обмін інформацією в галузі зовнішньоекономічної діяльності та Угоди про співробітництво в галузі зовнішньоекономічної діяльності.

 

Про це повідомляє прес-служба Міністерства економічного розвитку і торгівлі.

 

Угода про міждержавний обмін економічною інформацією, укладена 26 червня 1992 року в Мінську, та Угода про обмін інформацією в галузі зовнішньоекономічної діяльності, укладена 24 вересня 1993 року в Москві, передбачали налагодження обміну між країнами – учасниками СНД актуальною економічною інформацією та статистичними показниками соціально-економічного становища в країнах, ініційованих урядами країн економічних перетворень, міжнародної торгівлі та інше.    

 

"У сучасних реаліях ці угоди вже втратили своє практичне значення та не застосовуються, оскільки вся необхідна і потенційно корисна економічна інформація у повному обсязі розміщена у відкритому доступі на офіційних сайтах органів виконавчої влади України та відповідних міжнародних організацій, членом яких є Україна", – прокоментували у Мінекономіки.

 

Третій міжнародний договір – Угоду про співробітництво в галузі зовнішньоекономічної діяльності – уклали 15 травня 1992 року в Ташкенті. Документ передбачав, що країни – учасники СНД будуть спільно координувати свою політику та співпрацювати щодо здійснення зовнішньоекономічної діяльностііз третіми країнами та міжнародними організаціями. Угода також визначала необхідність проведення консультацій між країнами СНД щодо встановлення контактів і проведення переговорів про членство в інших міжнародних економічних і фінансових організаціях.

 

"Україна на сьогодні має низку пріоритетних зобов’язань у сфері міжнародної торгівлі як член Світової організації торгівлі (СОТ), а також у рамках Угоди про асоціацію з ЄС, і низка положень Угоди про співробітництво в галузі зовнішньоекономічної діяльності в рамках СНД суперечить цим зобов’язанням", – відрубали в уряді. 

 

Міністерство економіки інформує, що постанови про вихід із угод готували на виконання указу Президента України “Про рішення Ради національної безпеки та оборони України від 2 травня 2018 року “Про припинення дії для України окремих міжнародних договорів, укладених в рамках Співдружності Незалежних Держав”.

 

23.01.2019