Міжнародні експерти заблокували нових 5 кандидатів до Антикорупційного суду.

 

Громадська рада міжнародних експертів разом із Вищою кваліфікаційною комісією суддів на своєму спільному засіданні 22 січня заблокували ще 5 кандидатів у конкурсі до Вищого антикорупційного суду. При цім четверо кандидатів переконали комісію, що варті ВАС.

 

Як інформує Transparency International Україна, у вівторок експерти зустрілися з 9 поставленими під сумнів претендентами: суддями Василем Гончаруком, Ігорем Косом, Андрієм Малєєв, Ольгою Саландяк та Валерією Чорною, адвокатами Маркіяном Галабалою, Василем Постульгою та викладачами Сергієм Боднарем і Валерієм Станіславським.

 

Зокрема, ГРМЕ мала запитання до судді Уманського міськрайонного суду Василя Гончарука через те, що він розглядав справу за позовом прокуратури в інтересах сільської ради, яку очолював батько судді. Утім, не побачив причин для самовідводу, бо батько “не брав участі у справі” і сільська рада – третя сторона.

 

Суддя Буського районного суду Ігор Кос розповів комісії із сумом, що “змушений скитатися по орендованому житлу”. Але за минуліі 5-6 років договорів оренди він не укладав і орендних платежів не сплачував. Тож надати документи не може.

 

Суддя Апеляційного суду Івано-Франківщини Андрій Малєєв відомий своїми різкими цитатами у соцмережах. На засіданні кандидат пояснює їх правом на свободу висловлювання. Наприклад, "чмошниці обирають чмошників", на його думку, не є нецензурною лексикою, бо означає “чєловєк, морально опустівшийся”. Також увагу міжнародних експертів привернуло право користування майном, яке не було вказано в декларації, та нерухомість тещі Малєєва.

 

ГРМЕ зацікавилася адвокатом Василем Постульгою, який набув протягом двох років під головуванням одного і того ж судді 13 земельних ділянок площею “майже 52 стадіони Вемблі”. Таким чином адвокат обходив мораторій на продаж земель с/г-призначення шляхом надання позик власникам на понад 187 тис. доларів, які ті не змогли повернути.

 

Доцент Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого Валерій Станіславський заявив відвід одному з членів ВККС, але він не був задоволений. Міжнародні експерти акцентували на невідповідності доходів рівню життя викладача. Окрім того, доцент розповів, як “намагався бути кандидатом до Верховного суду” та підтвердив, що з 2016 року подавався на низку посад і до НАБУ, і до ДБР, і до Верховного суду.

 

П'ятірка перелічених кандидатів вибула з конкурсу до Вищого антикорупційного суду. Натомість іще четверо претендентів змогли переконати колегію в добросовісності. 

 

Так, ГРМЕ мала питання до співпраці асистента кафедри публічного права Сергія Боднаря з політичними силами. Той наполягав, що взаємодіяв із партією як фахівець, а не юрист, І тривало це якось три дні.

 

Під час розгляду досьє адвоката Маркіяна Галабали один із членів ВККС взяв самовідвід через знайомство із кандидатом. Опісля Галабала попросив провести розгляд питання у закритому режимі, позаяк надана ним інформація може зашкодити правам та інтересам дитини. Комісія погодилася.

 

Суддя Дніпропетровського окружного адмінсуду Валерія Чорна, зокрема, мусила виправдовуватися через свої світлини у соцмережі, на котрих вона нібито розпиває алкогольні напої у громадському місці. Суддя запевняє, що “дуже ретельно ставиться до подібних активностей". І пляшка вина – це “приз, отриманий в конкурсі” на Фестивалі сиру і вина. Після зауважень ГРМЕ вона “дослухалася і видалила пост”. Також комісію цікавила квартира її матері, яку та придбала на “прокурорську” пенсію.

 

Міжнародні експерти відкликали своє питання стосовно не декларування квартири матері суддею Жмеринського міськрайонного суду Вінницької області Ольгою Саландяк: їх задовольнили письмові пояснення кандидатки. Водночас суддя не внесла в декларацію майно, яке було зазначене в генеральній довіреності, виданій на її ім’я.

 

Станом на 22 січня ГРМЕ та ВККС заблокували вже 23 кандидатів. У найближчі дні вони розглянуть досьє ще 20 осіб. Загалом же ГРМЕ ініціювала своєрідний механізм вето щодо 49 учасників конкурсу.

 

Наступні спеціальні спільні засідання відбудуться 23, 24 та 28 січня.

 

23.01.2019