На вибори подалися Тимошенко, Кошулинський, Добродомов, Кива, Вілкул, Корнацький.

 

День Соборності України, котрий припав цього року на президентську виборчу кампанію, супроводжувався кількома партійними з'їздами, скликаними для висунення кандидатів у Президенти. Гедлайнером вівторка стала Юлія Тимошенко, котру офіційно висунули на пост Президента під час дев’ятого етапу 14-го з’їзду партії “Батьківщина”.

 

БЮТ скликав помпезний з'їзд у київському Палаці спорту, під вінець набивши його делеґатами та гістьми. Дистанційно до учасників звернувся лідер "Руху нових сил" Міхеїл Саакашвілі, котрий висловив підтримку Юлії Тимошенко.

 

 

Під час з'їзду на сцену покликали кількадесят чоловіків у військовій формі, назвавши їх "кіборгами" з Донецького аеропорту. Один із промовців назвав Юлю “єдиним політичним кіборгом України”.

 

Як пише видання "Новинарня", оратори та інші ветерани вже звільнилися з лав Збройних сил.

 

Програмний виступ Юлії Тимошенко тривав понад дві години. Зокрема, ЮВТ запевнила, що “після перемоги на президентських виборах не втратить жодної хвилини” – діятиме “негайно і сильно”, адже вже має план дій, а якщо їй не вдадуться зміни, то, запевняє, через 100 днів демісує.

 

Лідерка “Батьківщини” пообіцяла змінити Конституцію, тримати курс на вступ до НАТО і Євросоюзу, обіцяла зміцнювати військо.

 

Іміджмейкери написали для Юлії Тимошенко емоційну промову; вона зізналася в тому, що робила помилки, однак запевнила, що помилялася, бо вірила в ліпше.

 

Партія "Свобода" висунула кандидатом у Президенти заступника голови партії, депутата Львівської обласної ради Руслана Кошулинського.

 

 

"Свободівця" подавали на з'їзді як єдиного кандидата від націоналістів. У зборах узяли участь представники націоналістичних середовищ, котрі раніше висловили підтримку Кошулинському – від “Правого сектору”, “Організації українських націоналістів”, руху “С14” та “Конгресу українських націоналістів”.

 

Кошулинський озвучив свою програму – досягти миру шляхом перемоги і провести деолігархізацію.

 

"Свободівець" хоче зобов’язати всіх держслужбовців розмовляти українською мовою, запровадити іспит з державної мови та позбавляти громадянства осіб, які мають громадянство іншої країни.

 

Кошулинський пропонує імперативний мандат, закон про місцевий референдум і механізми ветування громадою рішень місцевої влади.

 

Між тим, партія "Народний контроль" висунула кандидатом у Президенти народного депутата Дмитра Добродомова, котрий тривалий час провадив переговори з лідером "Громадянської позиції" Анатолієм Гриценком, однак вийшов із перемовин.

 

22 січня документи для реєстрації кандидатом у Президенти подали висуванець "Опозиційного блоку" Олександр Вілкул, депутат-мажоритарник із БПП Аркадій Корнацький, голова Соцпартії Ілля Ківа.

 

У вівторок Центральна виборча кампанія офіційно зареєструвала кандидатом у Президенти висуванця партії "За життя" Юрія Бойка, відтак загальне число висуванців зросло до тринадцяти.

 

22.01.2019