Луценко вважає, що Кучма не давав наказу на вбивство Ґонґадзе.

 

Генеральний прокурор України Юрій Луценко заявив, що другий Президент України Леонід Кучма дійсно обговорював у своєму робочому кабінеті роботу засновника "Української правди" Георгія Ґонґадзе, але прямого наказу на вбивство журналіста не було.

 

Про це генпрокурор сказав в інтерв'ю Дмитру Гордону, інформує видання "Українська правда".

 

Кучма і Луценко на форумі "Ялтинської стратеґії"

 

"Прямого наказу не було. Але розмови про необхідність покарати Ґонґадзе привели до того, що у диктаторської системі координат пішла гонка, хто краще і далі зайде у виконанні волі диктатора. Саме тому я ставлю це у вину", – зазначив Луценко.

 

Він стверджує, що говорив про це Кучмі особисто. 

 

"Він заперечує, природно, свою причетність до вбивства Ґонґадзе. І тим не менше, я бачу, що йому дуже важко про це говорити", – додав оільник Генпрокуратури.

 

Він також вважає, що звучить вироком – "якщо не юридичним, то моральним" – передсмертна записка екс-міністра внутрішніх справ Юрія Кравченка, одного з головних підозрюваних у справі, фіґуранта "Плівок Мельниченка".

 

"Я ні в чому не винен, я став жертвою Кучми і його оточення", – процитував Луценко записку і додав, що після цього, на його думку, "в Кучми не було жодної спокійної ночі".

 

Сама ж смерть Кравченка настала внаслідок самогубства, а не вбивства, зазначив генпрокурор.

 

Юрій Луценко, з котрого в листопаді 2000 року розпочинався "касетний скандал", сказав, що Леоніда Кучму прослуховували зумисне для того, аби прив'язати до Росії.


"Я глибоко переконаний, що «плівки Мельниченка» – операція ФСБ проти українського президента, який посмів заявити несміливо, але чітко про рух до НАТО. Решта було справою мистецтва", – цитує "Укрінформ".

 

Генпрокурор нагадав, що наприкінці 2004 року колишній майор держохорони Микола Мельниченко здійснив загадковий візит до Москви.

 

"Перебуваючи у міжнародному розшуку, Мельниченко раптом з'являється у Москві, показує газету з датою на Червоній площі і через керівництво ФСБ передає керівництву СБУ запрошення, щоб дві людини від Кучми – він назвав прізвища Пінчука або Бакая – прибули до нього на переговори про продаж плівок", – зазначив генпрокурор.

 

Луценко стверджує, що Мельниченко їздив із Єльяшкевичем (колишній опозиційний нардеп; переховувався від "режиму Кучми" за кордоном, – Z) на торги грішми з Бакаєм, і той начебто отримав плівки від ФСБ для СБУ. "Я думаю, що його використали всліпу... а далі я не можу розголошувати матеріали слідства", – резюмував Луценко.

 

Нагадаємо, "касетний скандал" розпочався із прес-конференції голови Соціалістичної партії Олександра Мороза та його помічника Юрія Луценка, котрі на прес-конференції 28 листопада 2000 року оприлюднили записи розмов у президентському кабінеті Леоніда Кучми, звинувативши керівництво держави у причетності до вбивства Георгія Ґонґадзе.

 

Луценко був одним із лідерів акції "Україна без Кучми", котра завершилася арештами у день масових заворушень під будівлею Адміністрації Президента 9 березня 2001 року.

 

22.01.2019