У Києві приступили до спорудження меморіалу Небесній Сотні на Інститутській.

 

У Києві розпочалися підготовчі роботи зі спорудження меморіалу на алеї Героїв Небесної Сотні.

 

Про це повідомила аґенція УНІАН з покликом на прес-службу Національного музею Революції Гідності.

 

 

Початку робіт передували тривалі відтермінування, зумовлені різними чинниками, основний з яких – не закінчене слідство щодо розстрілів 20 лютого 2014 року. Генеральна прокуратура домоглася арешту ділянки, виділеної під будівництво меморіально-музейного компексу.

 

Наразі досягнуто домовленості між керівниками музею та управління спеціальних розслідувань Генпрокуратури про те, що підготовка до будівництва на нижньому відрізку алеї не завадить роботі слідчих.

 

Першою чергою спорудження комплексу стане будівництво меморіалу, спроектованого українськими архітекторками.

 

Начальник управління спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури України Сергій Горбатюк сказав у коментарі виданню Insider, що прокуратура не погоджувала встановлення паркана.

 

 

Зі слів адвокатки родин Небесної Сотні, слідству дійсно важливо завершити слідчі експерименти.

 

"На місці, де стоїть паркан – на майданчику перед Жовтневим палацом, на Інститутській під мостом і трохи вбік і вище, – не завершені слідчі експерименти. Там не відпрацьовані епізоди по загиблих і поранених", – наголосила Євгенія Закревська.

 

Крім того, наразі не закінчили слідчі дії ще за одним епізодом, який стався на майдані Незалежності біля Лядських воріт: "Потерпілий був біля Лядських воріт (протилежний від Інститутської бік площі, – Z), а перевіряти напрямок пострілу потрібно, в тому числі, від бетонної барикади. Тобто весь простір між цим має бути збережений", – зазначила Закревська.

 

Директор Музею Революції Гідності Ігор Пошивайло сказав, що встановлення паркана узгодили торік.

 

"План розміщення будівельного паркана узгоджено з прокуратурою ще в грудні місяці. Також з ГПУ погоджена етапність проведення робіт. Були координаційні зустрічі там, на території. Ми давно домовлялися, що не перешкоджаємо один одному", – зазначив Пошивайло.

 

22.01.2019