Як много важить слово і цифра

Хтось залишиться в історії завдяки влучному слову, а комусь краще мовчати, аби в історію не влізти. Огляд подій тижня в Україні

 

 

Спікер тижня

 

 

Найбільш колоритним Головою Верховної Ради був Іван Плющ, фразеологізми якого переповідатимуть ще роками. Андрій Парубій поки що не є культовою особою, але має всі шанси таким стати. На допомогу в цьому процесі чинному спікеру несподівано прийшов опозиціонер Вадим Новинський.

 

Персонаж, який від Петра Порошенка заробив титул «сука православная», вирішив, що може навчити всіх віруючих терміна «рейдерство». Саме так Опозиційний блок охрестив закон «Про свободу совісті та релігійні організації». На думку колишніх регіоналів, завдяки цьому документу Православна Церква України забиратиме в Української Православної Церкви (так іменують УПЦ МП в Міністерстві юстиції) храми і вірян.

 

Новинський і компанія в черговий раз перейнялися проблемами християн і мали надію, що заблокують законопроект. У Парубія були інші наміри, і коли надто активний рятівник православ’я підійшов до трибуни, то почув від спікера: «Відійди від мене. Нечисть».

 

 

Це вже може конкурувати з легендарним «Заєць, перестаньте бігати по залу» у виконанні Плюща. Ще кілька виходів опозиціонерів з претензіями – і Парубій перетвориться на повноцінного творця політичних ідіом. Був ще за головним столом у Верховній Раді Адам Мартинюк, який жвавого – щоправда, не опозиціонера, а радикала – потримав за горло, але до такого Андрій Володимирович, будемо сподіватися, не дійде.

 

Депортація тижня

 

 

Евфемізм «зацьомала» дуже пасує до Олени Бойко. Особа, яка колись працювала у комуністичному виданні «Галицький яструб», не змогла змиритися з пануванням хунти і покинула Україну в сторону Москви.

 

У тамтешніх телевізійних програмах добродійка оперувала словосполученнями на кшталт «кончєниє тварі», пояснювала новим співвітчизникам, як тяжко страждають ті, кого вона покинула, і врешті так розчулила навіть росіян, що вони згадали про існування міграційного законодавства РФ.

 

Необхідних документів для існування в тій країні у Бойко не було, тому любителі правди правдорубку оштрафували на п’ять тисяч рублів і відвезли до кордону з Україною. Тут зірку телеефірів у відставці прийняли вітчизняні компетентні органи, які згадали, в свою чергу, про 110-ту статтю вітчизняного Кримінального кодексу (Посягання на територіальну цілісність і недоторканність України).

 

Коли Бойко таки повноцінно сяде до в’язниці, росіяни матимуть про що говорити на нових телешоу.

 

Зарплати тижня

 

 

Володимир Гройсман взнав, що в країні є державні службовці, які заробляють більше за прем’єр-міністра. Така інформація викликала сум у очільника уряду, і він, киваючи пальцем у напрямку голови правління «Нафтогазу», резюмував, що зарплати в нас мають бути ринковими, але не захмарними, і премії повинні залежати від успішності підприємства.

 

Андрій Коболєв, який має честь керувати національною акціонерною компанією, від якої залежить колір газу, відреагував моментально і назвав всі претензії щодо захмарності нелогічними. Не цураючись вітчизняної традиції, Коболєв пригадав про попередників, які «зарплати» отримували не в бухгалтерії НАКу, а в інших місцях. Шефом «Нафтогазу» було пом’януто Бакуліну і Винокурову, від яких він цю установу успадкував, про програш у Стокгольмському трибуналі росіянам.

 

Поки що Коболєв відкараскався від претензій щодо «нажитого непосильною працею», але щодо успішності підприємства Гройсман казав не просто так і у зручний момент тема буде піднята.

 

Монети тижня

 

 

А якби прем’єр-міністр був людиною з дуже чорним почуттям гумору, то включив би всі свої важелі впливу – і ті, кому, на думку Гройсмана, платять занадто ринкову зарплату, отримували її виключно готівкою й обов’язково в монетах.

 

Одно- і двогривневі монети в обіг уже вийшли – і, хоч викликають у користувачів різноманітні нарікання, до них вже майже звикли.

 

Тепер громадяни звикатимуть до металевих грошей номіналом 5 і 10 гривень. Цю новину повідомив керівник Національного банку Яків Смолій. Крім радісної інформації для тих, хто пам’ятає гру в «цок», Смолій скромно розповів, що довіра до банківської системи в населення зросла, бо гривневих вкладів у фінансових установах стало на 15% більше. Інфляція – найменша за п’ять років, резерви – найбільші за такий самий період.  

 

Все це тішить, але згадуючи про нововведення НБУ, на місці Коболєва, який має зарплату в два з маленьким хвостиком мільйони гривень, варто було б подумати, чи не зачаїв Гройсман у душі чогось кумедного.

 

21.01.2019