Клімкін висловив застереження до європейського моніторингу в Керчі.

 

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін наполягає на тому, що Росія не може отримати можливості для маніпуляцій у питанні моніторингу в Керченській протоці.

 

Про це Клімкін заявив на прес-конференції, коментуючи німецько-французьку ініціативу щодо міжнародного контролю у Керченській протоці, повідомила аґенція "Укрінформ". У п'ятницю відбулися переговори голови МЗС України з міністром закордонних справ Німеччини Гайко Маасом.

 

 

"Наприклад, спроби Росії затягнути фахівців Німеччини і Франції до Керченського порту і таким чином політично намагатися легалізувати окупацію Криму за визначенням неможливі. Для нас аж ніяк неприпустима сама ідея отримання згоди окупанта [на доступ] до окупованої території... Такий моніторинг має базуватися на чіткій політичній позиції щодо неправомірності узурпації Росією суверенних прав України. Ми розуміємо, що принцип свободи навігації і принцип безпеки навігації – вони важливі, але це два фундаментально різні рішення", – заявив Клімкін.

 

Водночас він зауважив, що всі цивілізовані держави мають користуватися свободою навігації відповідно до фундаментальних принципів міжнародного права.

 

"Я хочу чітко наголосити, що в Керченській протоці, як і в Азовському морі, діє свобода навігації відповідно до принципів міжнародного права. Це принциповий момент для нас, обговорюючи будь-який варіант моніторингу", – наголосив голова МЗС.

 

З його слів, разом із німецьким колегою вони домовилися провести експертні консультації: "Там є юридичні аспекти і технічні, і на основі того, якщо у нас буде прогрес, буде розуміння, у нас є шанс вийти на дискусію на політичному рівні".

 

Клімкін додав, що голова МЗС Німеччини запронував російській стороні організувати зустріч на рівні міністрів закордонних справ, але для такої зустрічі "мають бути відповідні передумови".

 

Натомість міністр закордонних справ Німеччини Гайко Маас повідомив: він говорив у Москві про заходи підвищення прозорості, про міжнародний моніторинг, "щоб міжнародна спільнота побачила, що ми знайшли рішення стосовно проходу Керченською протокою на тривалій основі".

 

"Ми спільно працюємо над цим з французьким колегою. Я думаю, що Україна також готова про це говорити з французькою стороною. Я хотів би, що пропозиція, яка була озвучена у Москві, була супроводжена російською стороною, і щоб було знайдено рішення", – зазначив Маас.

 

Німецький міністр сказав – він отримав сигнал про те, що Керченську протоку відкрито. "У розмові з Лавровим я чітко дав зрозуміти, чого ми очікуємо. Росія мусить забезпечити вільний прохід Керченською протокою. Ми чуємо, що це вже сталося, і ми хочемо, що це було забезпечено на тривалій основі. Криза, яка була в листопаді, у такому вигляді не повинна більше повторитися. Для цього нам потрібна чіткість стосовно становища на місцях", – сказав він.

 

Раніше глава МЗС РФ Сергій Лавров на прес-конференції за підсумками переговорів з Маасом заявив, що президент РФ Володимир Путін погодився на пропозицію канцлера Німеччини Анґели Меркель про допуск німецьких і французьких фахівців у Керченську протоку.

 

Натомість щодо проблеми побудови російсько-німецького газогону в обхід України "Північний потік-2" Клімкіну та Маасу не вдалося знайти компроміс, переказує "Німецька хвиля". Гайко Маас підтвердив незмінність позиції офіційного Берліна, яка полягає у тому, що німецька сторона не визнає цей проект політичним. Він ухилився від прямої відповіді на запитання українських журналістів щодо гарантій і обсягів збереження транзиту російського газу до Європи через Україну після побудови "Північного потоку-2".

 

Павло Клімкін знову заявив, що Україна наполягає на переході до європейських правил транзиту російського газу через свою територію. "Поширення європейських правил на "Північний потік" є єдиним ефективним способом зробити наші тристоронні консультації ефективними і конструктивними… Поширення європейських правил і на нашу газтранзитну систему є дуже важливою умовою переходу від логіки менталітету "договорняків" до європейських норм", – пояснив Клімкін. Він переконаний, що в разі припинення транзиту українською територією Росія "застосує методи дестабілізації України".

 

21.01.2019