НБУ ввів в обіг монету, присвячену проголошенню Акта Злуки.

 

До 100-річчя проголошення Акта Злуки Національний банк України випустив пам’ятну монетну з нейзильберу номіналом 5 гривень. Сьогодні її ввели в обіг, інформує НБУ.

 

Тираж монети становить 40 тисяч. На аверсі зображений малий Державний Герб України, під яким напис "Україна", у центрі на дзеркальному тлі – шрифтова композиція з абревіатур УНР/ЗУНР, літери яких декоровані характерними орнаментами, унизу на матовому тлі – номінал 5 гривень, по боках від якого – стилізований рослинний орнамент, рік карбування монети 2019 (унизу), логотип Банкнотно-монетного двору НБУ.

 

На реверсі монети на дзеркальному тлі розміщено фрагмент Акта Злуки: «Однині воєдино зливаються століттями одірвані одна від одної частини єдиної України – Західноукраїнська народна республіка (Галичина, Буковина і угорська Україна) – і Наддніпрянська велика Україна. Здійснились віковічні мрії, якими жили і за які умирали кращі сини України». Ліворуч і праворуч від напису розміщені медальйони із зображеннями символів земель: лева – Західної України (ліворуч) та Архангела Михаїла – Центральної України (праворуч), від яких угору йде стилізований рослинний орнамент у вигляді лаврових галузок, унизу напис півколом "100 років Акта Злуки".


 

17.01.2019