Поліція затримала винуватця підпалу Києво-Печерської лаври.

 

Національна поліція України повідомила, що причиною пожежі на території архітектурного комплексу Києво-Печерської лаври був підпал. Підозрюваного у вчиненні пожежі затримали. Палієм виявився 24-річний чоловік без постійного місця проживання.

 

Про це повідомив керівник поліції Києва Андрій Крищенко на своїй сторінці у Facebook.

 

 

З його слів, чоловік підпалив матраци, перебуваючи у сп’янінні. "Встановлено, що мотиви злочину не пов'язані з релігійними переконаннями", – поінформував Крищенко.

 

За фактом пожежі відкрили кримінальне провадження за ч. 2 ст. 194 (умисне знищення або пошкодження майна). Палієві загрожує 10-річне ув'язнення.

 

Тим часом намісник Києво-Печерської лаври митрополит Павло заявив, що винуватця підпалу затримали представники лаврської адміністрації. Він спростував твердження, начебто УПЦ МП була зацікавлена в підпалі для того, аби уникнути відповідальності за зниклі музейні цінності.

 

"Спочатку нас хотіли звинуватити у всіх смертних гріхах, але наша поліція і архімандрит Зенон взяли того хлопця, якому 24 роки. Він сам наркоман і в цей час він вколовся і не міг нічого говорити. Потім, коли він прийшов до тями, то сказав, що це він усе зробив", – розповів Павло, згідно з "Українською правдою".

 

З його слів, чоловік потрапив у будівлю, вибивши вікно; він кілька днів проживав у приміщенні. "Щось вони не поділили – і він, взявши бензин чи солярку, облив і запалив на другому поверсі", – додав Павло.

 

Згідно зі звітом поліції, внаслідок пожежі ніхто не постраждав. Вогонь пошкодив 400 метрів квадратних площі будівлі.

 

15.01.2019