Громадянина Канади засудили до смертної кари в Китаї.

Його звинуватили в контрабанді наркотиків.

 

 

Суд китайського міста Даляня ухвалив смертний вирок громадянину Канади Робертові Ллойду Шелленберґові (Robert Lloyd Schellenberg). Родина канадця назвала рішення суду «жахливим і нелюдським». Прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо звинуватив Пекін у довільному використанні страти. Про це повідомило канадське видання The Globe and Mail.

 

Варто зазначити, що це був повторний процес у справі канадця, котрого звинувачують у контрабанді наркотиків. 20 листопада 2018 року Шелленберґ був засуджений Народним судом Даляня до 15 років тюремного ув'язнення, сплати 150 тисяч юанів (22174 долара США) і депортації. Проте Шелленберґ оскаржив вирок. І 29 грудня суд провінції Ляонін повернув справу на повторний розгляд.

 

На новому процесі звинувачення заявило про хибність попереднього вироку, в якому Шелленберґ був визнаний лише співучасником, а не організатором. Окрім того, прокурорів не задовільнило, що діяння Шелленберґа назвали «спробою скоєння злочину». Повторний суд тривав лише день, по закінченню якого канадського громадянина засудили до смертної кари.

 

Цікаво, що китайська влада зробили все, щоб звернути якомога більше уваги до справи Шелленберґа. До суду міста Даляня на слухання у справі спеціально запросили іноземних журналістів. На думку аналітиків, це чітко свідчить, що процес Шелленберґа є публічною відповіддю Китаю на арешт у канадському Ванкувері  заступниці генерального директора і доньки засновника китайського телекомунікаційного велетня Huawei Мен Ваньчжоу.

 

Відтак вирок Робертові Шелленбергу погіршить і без того натягнуті дипломатичні відносини між Канадою і Китаєм. «Нас надзвичайно турбує той факт, що Китай ухвалив рішення в довільному порядку роздавати смертні вироки, як в цьому випадку», – прокоментував канадський прем'єр-міністр Джастін Трюдо.

 

Нагадаємо, що зразу після арешту Мен Ваньчжоу у грудні минулого року Китай попередив Канаду про «поважні наслідки». Через кілька днів після цього попередження в Китаї були арештовані двоє канадців – колишній дипломат Майкл Ковріґ  (Michael Kovrig) і бізнесмен Майкл Спавор (Michael Spavor). Обом закидають  «участь у діяльності, яка загрожує безпеці Китаю».

 

Міністерство закордонних справ Канади в понеділок увечері, 14 січня, попередило громадян, котрі планують відвідати Китай, про небезпеку «довільного трактування місцевих законів». «Ми рекомендуємо всім подорожувальникам до Китаю бути максимально обережними», – наголошено в заяві МЗС.

15.01.2019