50 років Led Zeppelin

Хай живуть овердрайвові гітари!

 

 

Рівно 50 років тому вийшов перший альбом Led Zeppelin. Цікаво, що 12 січня 1969 року британці дебютували в Штатах і лише наприкінці березня – на Островах.

 

 

І це було справедливо – адже був диск сповнений американською музикою не тільки за духом, але й за своєю зухвалістю, бо без зайвих питань позиченою від музикантів з-за океану.

 

Це тоді було поширеною практикою – досить глянути на плити The Rolling Stones – і це свідчило не про злі наміри, а про те, що молоді артисти чулися радше частиною єдиного глобального творчого організму, ніж підданими махини шоу-бізнесу з її формально-юридичними правилами. Прикладом є Babe I'm Gonna Leave You: гітарист Джиммі Пейдж думав, що переаранжовує фолк-стандарт, написаний десятки років тому анонімним автором з Аппалачів, який Джоан Баез лиш пригадала, а тим часом грав кавер пісні Анн Бредон.

 

Чому саме цей альбом, сповнений блюз- і фолк-стандартами, став настільки важливим? Zeppelin був новим колективом, але його учасники новачками не були. Пейдж і басист Джон Пол Джонс були відомими сесійними музикантами, а вокаліст Роберт Плант навчився співати блюз у Band Of Joy, де ритм вистукував йому сильних рук ударник Джон Бонем. Хоч вони ще не мали приголомшливого матеріалу, грали ж як ніхто інший: впевнено, голосно, з почуттям. Звучання Led Zeppelin – це наріжний камінь hard rock, heavy metal і всіх цих напрямів, що не можуть обійтися без овердрайвової гітари.

 


(клікнути для збільшення)

 

Ну, і ця обкладинка! Презентує знамениту катастрофу дирижабля "Гінденбурґ" – того літаючого "Титаніка", який у травні 1937 року розбився і згорів при посадці після трансатлантичного перельоту. Обкладинка (і назва групи, що походить від славного конструктора дирижаблів) була розчаклуванням клятьби, яка прозвучала в жартівливому коментарі колег з The Who на звістку, що Пейдж формує нову групу  ("Полетить як свинцевий дирижабль")

 

Але навіть якщо після півстоліття орбіта року щораз ближче до землі, то далі він наповнюється паливом від Led Zeppelin.

 

 

Jarek Szubrycht
Niech żyją przesterowane gitary!
Gazeta Wyborcza, 12.01.2019
Переклад О.Д.

 

12.01.2019