Чи супер-хіт "Stairway то Heaven" є плагіатом

Чи супер-хіт Led Zeppelin  "Stairway то Heaven" ["Сходи до неба"] є — в частині фантастичного гітарного рифу — плагіатом твору "Taurus" ["Тілець"] групи Spirit? Це визначить американський суд присяжних в Лос-Анджелесі, який призначено на 10 травня за позовом Майкла Скідмореа, колєги гітариста цієї групи Ренді Крейґ Вулфа, відомого за сценічним псевдом Ренді Каліфорніа (сам Каліфорніа не живе вже майже двадцять років — втопився 2 січня 1997 року на Гаваях, намагаючись врятувати свого сина). Каліфорніа (власне він був автором Taurus) згадував в інтерв'ю незадовго перед смертю про — направду значну —  подібність між обома композиціями. На думку Майкла Скідмореа Роберт Плант (вокал Led Zeppelin, якщо хто вже забув) і Джиммі Пейдж (гітарист) могли "надихнутися" Spirit'івським твором, коли обидві групи разом концертували в 1968-69 роках (Stairway то Heaven виник в 1971 р.)

 

 

Окружний суддя Гері Клостер в Лос-Анджелесі визначив, що пісня і інструментал "Taurus" (1967) групи Spirit достатньо подібні для того, щоб дозволити журі вирішити, чи були Плант і Пейдж відповідальні за порушення авторського права: "суб'єктивна оцінка 'концепції і відчуттю' — завдання більше для журі, аніж для судді".

 

Відповідачі стверджують, що Вулф був автором вільно розповсюджуваних пісень, і не мав жодних претензій стосовно авторських прав, і що акорди були настільки шаблонними, що не заслуговують захисту авторських прав.

 

Але суддя все ж вирішив дати присяжним можливість знайти "істотну" подібність перших двох хвилин Stairway то Heaven  і Taurus, що є, на його думку "можливо, найбільш впізнаваними і важливими сегментами" пісень.

 

 

 

Taurus — рокова інструментальна річ американської групи Spirit, що побачила світ на їх дебютному альбомі 1968 року. Композиція була записана в листопаді 1967 року, це єдиний твір на диску, що його написав Каліфорніа.

В буклеті до перевидання цього альбому в 1996 Ренді Каліфорніа писав:

Люди завше мене питають, чому Stairway to Heaven звучить так само як Taurus, що з'явився двома роками раніше. Я знаю, що Led Zeppelin грали також і  Fresh Garbage на своїх концертах. Ми разом виступали під час їх першого американського туру.

 

Spirit — американська рок-група, утворена в Лос-Анджелесі в 1967 році (перша назва Spirit Rebellious); грала психоделік/прогресів-рок, насичений елементами фолку, блюзу, джазу і класичної музики. Дискографія налічує 15 студійних (1968-1996 плюс 2005 зі старих записів), 6 концертних альбомів і 18 збірників.

 

Stairway to Heaven — пісня британської рок-групи Led Zeppelin, увійшла в альбом Led Zeppelin IV, а також увійшла в концертний диск The Song Remains the Same. Автори пісні — Джимі Пейдж і Роберт Плант. Ця пісня стала однією з найзнаменитіших композицій Led Zeppelin зокрема і рок-музики взагалі.

 

Пісня складається з декількох фрагментів: фолкового вступу і важкого хард-рокового програшу. Власне оцей фолковий вступ і нагадує композицію Taurus.

 

Stairway to Heaven створена в 1970 році, коли Джиммі Пейдж і Роберт Плант відпочивали у валлійському котеджі Bron-Yr-Aur після п'ятого концертного туру Led Zeppelin. Як згадував Пейдж, інструментальна частина писалась довго; він всюди носив з собою касетний магнітофон, і композиція народилася у нього з декількох розрізнених фрагментів, записаних на плівку.

 

Запис Stairway to Heaven почався в грудні 1970 року в Basing Street Studios. Текст пісні Роберт Плант написав під час сесії, вже в 1971 році в Гемпширі. Після цього Пейдж повернувся в Island Studios і в березні цього ж року записав гітарне соло. Світ почув її 8 листопада 1971 року — разом з Led Zeppelin IV.

 

13.04.2016