"Нафтогаз" готовий зняти "транзитний" позов, якщо РФ погодиться на довгостроковий контракт.

 

Компанія НАК "Нафтогаз України" готова відмовитися від другого транзитного позову до російського "Газпрому", поданого у червні 2018 року до Арбітражного інституту Торгової палати Стокгольма, у разі підписання Росією довгострокового контракту на транспортування палива українською газотранспортною системою.

 

Про це голова правління НАК Андрій Коболєв розповів в інтерв'ю "5-му каналу".

 

Так, Коболєв нагадав, що влітку "Нафтогаз" подав до суду новий позов на 12 млрд доларів проти "Газпрому" – з вимогою переглянути тариф на транзит газу. "Головна підстава цього суду – втрата вартості нашої ГТС через те, що "Газпром" побудує обхідні потоки і не виконає своїх довгострокових зобов'язань перед "Нафтогазом" як власником контракту", – сказав Коболєв. 

 

"Це насправді (згода "Нафтогазу" відмовитися від позову, – Z) – козирна карта в перемовинах із "Газпромом". Фактично, ми кажемо російським колегам: "Колеги, якщо ви будуєте і ви не хочете транспортувати – компенсуйте. Якщо ви хочете транспортувати і готові підписати довгостроковий контракт за європейським правом з гарантіями, що ці гроші ви нам заплатите, – ми готові від позову відмовитися, чи переглянути, чи змінити його. Ми готові на все", – зауважив голова правління НАК.

 

З його слів, у разі отримання погодження від акціонера "Нафтогаз" готовий порушити це питання на переговорах із "Газпромом". "Мета проста – збереження транзиту територією України", – резюмував Коболєв.  

 

10.01.2019