Всі члени синоду Вселенського патріархату підписали Томос.

 

Усі члени синоду Вселенського патріархату підписали в середу, 9 січня, Томос про автокефалію Православної Церкви України. Відтепер грамота остаточно оформлена і вже за кілька днів повернеться до України.

 

"Підписи членів синоду Вселенського патріархату на публічній копії для України – поставлено", – повідомив архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій (Зоря) на своїй сторінці у Facebook.

 

 

Нагадаємо, 5 січня у Константинополі відбулася церемонія підписання Томосу про автокефалію Православної Церкви України. В урочистостях брали участь митрополит Київський і всієї України Епіфаній і Президент України Петро Порошенко. 6 січня, під час святкування у Константинополі Богоявлення, Вселенський патріарх Варфоломій після літургії вручив Томос митрополитові Епіфанію.

 

7 січня, після різдвяної літургії в Софійському соборі, Томос виставили для громадського експонування у Трапезному храмі – Теплій Софії. 

 

8 січня Томос про автокефалію Православної Церкви України забрали з Києва, аби його завірили члени Священного синоду. 

 

Кількаденна і багаторівнева процедура передання Томосу Україні спричинила хвилю зловтішних публікацій у російській пресі (очікувано). "Цікаво, чи московські кретивщики вже придумали наступне «пояснення» на тему «чому автокефалія – не така»", – обурюється з цього приводу Євстратій Зоря.

 

09.01.2019