Українська делеґація вирушила в Константинополь для отримання Томосу.

 

Предстоятель Православної Церкви України митрополит Київський і всієї України Епіфаній та офіційна українська делеґація на чолі з Президентом Петром Порошенком і Головою Верховної Ради Андрієм Парубієм вирушила до Константинополя для участі в урочистостях з нагоди підписання та надання Томосу Українській Церкві.

 

Спікер парламенту Парубій опублікував у суботу вранці знимку з резиденції Вселенського патріарха у Константинополі.

 

 

Митрополита Епіфанія супроводжує низка архієреїв ПЦУ, зокрема, митрополит Чернігівський Євстратій і митрополит Вінницький Симеон. До офіційної делеґації, крім Парубія, входять віце-прем'єр-міністри Степан Кубів та Геннадій Зубко, міністр оборони Степан Полторак, радник Президента Ростислав Павленко, колишній Президент України Віктор Ющенко.

 

Як розповів раніше митрополит Епіфаній, процедура надання Томосу розпочнеться 5 січня. У суботу предстоятель Української помісної православної Церкви і Вселенський патріарх Варфоломій уперше відбудуть спільний молебень у храмі Святого Юрія-Переможця на Фанарі, після котрого відбудеться офіційна церемонія підписання грамоти Вселенським патріархом.

 

А 6 січня, на Богоявлення згідно з новоюліанським календарем (Епіфанію) і Святвечір згідно з українським церковним календарем, відбудеться церемонія вручення Томосу.

 

Як інформує прес-служба Верховної Ради, 6 січня учасники української делеґації візьмуть участь у церемонії підписання Томосу та у молитві у Патріаршому храмі Святого Георгія. По завершенні процедури підписання прозвучать заяви Вселенського Патріарха Варфоломія, митрополита Київського і всієї України Епіфанія, Президента України Петра Порошенка.

 

6 січня Президент Порошенко, Голова ВР Парубій та члени делегації візьмуть участь у церемонії вручення Томосу, Божественній літургії, церемонії освячення води у затоці "Золотий Ріг".

 

05.01.2019