Клімкін: Україна відмовилася від виборчих дільниць у Росії з міркувань безпеки.

 

Міністр закордонних справ Павло Клімкін заявив про те, що Україна відмовилася від виборчих комісій у Росії з міркувань безпеки.

 

Про це він написав у статті для "Української правди", коментуючи рішення ЦВК про ліквідацію 5 ДВК на території Росії.

 

"Головний мотив, який обумовлює закриття дільниць в Росії, – це, безумовно, безпека. І йдеться навіть не про такі речі, як можлива інфільтрація агентів ФСБ у склад виборчих комісій, вплив на них і багато чого іншого. Нас турбує передусім безпека українських громадян, які попри адміністративний і пропагандистський тиск все-таки наважаться стати членами виборчих комісій чи й просто прийти на вибори. Адже російська пропаганда за останні роки підвищила градус антиукраїнських настроїв у РФ до рівня істерії", – зазначив Клімкін.

 

"Ми не можемо гарантувати, що в день виборів не буде влаштовано небезпечних провокацій. Постраждати можуть і українські виборці, і наші співробітники, і, зрештою, самі будівлі дипустанов", – прокоментував Павло Клімкін.

 

Голова зовнішньополітичного відомства нагадав, що Росія стосовно України є країною-агресором і окупантом. "Проводити вибори на території країни агресора і окупанта є апріорі дуже проблематичним кроком. У випадку ж із Росією це було б іще й украй ризиковано", – зазначив він.

 

Реаґуючи на закиди про те, начебто український уряд позбавляє своїх громадян права голосу, Павло Клімкін зазначив, що на президентських виборах 2014 року до списків виборців у Росії входило 49 418 осіб, а проголосували лише 1134. Міністр додав, що українські громадяни, котрі мешкають у Росії, зможуть проголосувати на території українських посольств у Фінляндії, Казахстані та Грузії.

 

"Ми вважаємо, що проведення вільних і чесних виборів на території країни-агресора є неможливим, позбавленим політичного і юридичного сенсу, а для тих, хто вирішить узяти в них участь, – просто небезпечним", – резюмував Клімкін.

 

04.01.2019