Персональні дані сотень німецьких політиків потрапили у відкритий доступ.

Це стало наслідком кібератаки, найімовірніше, кремлівських гакерів.

 

 

Про те, що особисті дані та документи сотень німецьких політиків були виставлені на загальний огляд в інтернеті внаслідок кібератаки, повідомила німецька суспільно-правова медіа-компанія ARD в п'ятницю, 4 січня. У мережу потрапили дані кредитних карток, номери телефонів, адреси, особисті та внутрішньопартійні документи, наприклад, паспорти, рахунки, листи, запрошення, заявки на відвідування партійних з'їздів і навіть вміст чатів депутатів партій, репрезентованих у Бундестазі.

 

Таким чином, як повідомила телерадіокомпанія Deutsche Welle, постраждали парламентарі з блоку ХДС/ХСС, Соціал-демократичної партії Німеччини, «Союз-90 / Зелені», Лівої партії та Вільної демократичної партії. На публічний огляд не потрапили лише дані депутатів від ксенофобської партії «Альтернатива для Німеччини».

 

Посилання на викрадені дані були поширені через соцмережу Twitter наприкінці грудня – у вигляді «передріздвяних сюрпризів». Однак помітили їх лише ввечері 3 січня. Наразі представники потерпілих партій займаються оцінкою завданої їм шкоди.

 

Злочинці досі не виявлені, мотиви зламу і зливу даних поки що невідомі. Також не з'ясовано, звідки саме була викрадена ця інформація. Судячи з усього, системного підходу до пошуку даних у гакерів не було – вони просто опублікували все, що їм вдалося викрасти. Важливих і таємних матеріалів серед цих даних, найімовірніше, немає, стверджує ARD. Проте, як кажуть експерти, те, що оприлюднення даних не торкнулося депутатів  «Альтернативи для Німеччини», котра навіть не приховує своєї прихильності до Кремля, не може не наводити на міркування про російський слід кібератаки.

 

04.01.2019