Увесь екіпаж українських кораблів назвав себе військовполоненими.

 

У четвер іще двоє українських моряків заявили російським слідчим, що вони вважають себе військовополоненими. Відтак, про свій демарш російській репресивній системі оголосили всі 24 членів екіпажів суден "Яни Капу", "Нікополь" і "Бердянськ", атакованих Росією під Керченською протокою 25 листопада.

 

Як повідомив адвокат Ніколай Полозов, останніми серед моряків заявили про статус полонених Андрій Ейдер та Андрій Артеменко, котрі під час нападу суден РФ отримали поранення. Обидва належали до команди судна "Бердянськ", котре зазнало обстрілів із важких озброєнь.

 

Андрій Артеменко

 

Полозов сказав у коментарі аґенції "Укрінформ", що стійкість українських моряків зводить нанівець першочергові плани Росії.

 

"Те, що всі захоплені Росією українські моряки назвали себе військовополоненими, показує: плани російської влади розділити, дезорієнтувати захоплених у полон моряків провалилися. Таким чином, первинне завдання команди адвокатів на даний момент вирішене. І це допоможе в подальшій боротьбі за їхнє звільнення", – сказав адвокат.

 

Він додав, що відразу ж після захоплення моряків влада Росії доклала багато зусиль, щоб розділити військовиків, не дати доступу незалежним адвокатам, "підсунути" своїх адвокатів, які давали б сумнівні поради. Метою було домогтися, щоб українські моряки визнали провину, зізнавшись у у кримінальному злочині. Тоді втратили б сенс надії на політичні переговори про звільнення моряків, апеляції до Женевської конвенції (щодо поводження з військовополоненими).

 

"За дуже короткий термін вдалося сформувати єдину команду захисників. Важливо, що в цих умовах оперативно спрацювала, мобілізувалася українська влада. Далі за 2,5 тижні всі адвокати зуміли увійти в справу в рамках єдиної стратегії", – зазначив Полозов.

 

На його думку, статус військовополонених позбавить деяких європейських політиків можливості уникати проблеми, і вони будуть змушені визнати, що саме Росія порушила норми міжнародного права, вперше за роки гібридної війни прямо відкривши вогонь по українських військовиках. "У цих умовах простіше буде консолідувати позицію міжнародного співтовариства. І тут, так само, як і в попередніх справах політично мотивованих справах, діє закономірність. Чим більш скоординованим і сильнішим буде тиск на Кремль, тим більше шанси на звільнення українських моряків", – певен Полозов.

 

28.12.2018