Кістки сучасних дітей розвиваються швидше

Сучасні діти не лише швидше досягають статевого дозрівання – навіть їхні кістки формуються швидше, засвідчило порівняльне дослідження. У хлопчиків хрящова пластинка росту формується на сім місяців, у дівчаток – на 10 місяців швидше, ніж у їхніх однолітків минулого століття. Це знання важливе з огляду на дослідження та лікування аномалій росту. 




Зображення: University of Missouri​.

 


Люди стають вищими та розвиваються все швидше: на відміну від наших предків понад 100 років тому, сьогодні ми в середньому на кілька сантиметрів вищі. Водночас сучасні діти швидше досягають статевої зрілості, зокрема дівчатка – на два роки швидше. Причини цього дотепер не цілком з’ясовані, але важливими чинники вчені вважають харчування, зокрема високе споживання цукру.

 

Чи таке передчасне дозрівання проявляється і в розвитку дитячих кісток, дослідили Меланія Боєр (Melanie Boeyer) та її колеги з Університету штату Міссурі. Для свого дослідження вони порівняли рентгенівські знімки так званих епіфізарних пластинок 1292 дітей, народжених у період між 1915 та 2006 роками. Всі учасники в дитинстві робили повторні рентгенівські знімки, тож з фото можна було зрозуміти, коли ці пластинки росту в кістках остаточно сформувалися. 

 

«Ми зосередилися на формуванні епіфізарних пластинок, адже саме вони засвідчують завершення кісткового росту, – пояснила колега Боєр Дана Дурен (Dana Duren). – Ця фаза починається, коли хрящова пластинка росту на кінці кістки починає з’єднуватися з головою суглоба довгої кістки, вкриваючись кальцієм». Коли цей ріст кістки завершується, хрящова пластина цілком костеніє.

 

З’ясувалося: у дітей, що народилися впродовж минулих 20 років, пластинrи росту закрилися значно швидше, ніж у попередніх поколінь. У хлопчиків цей момент дозрівання змістився в середньому на сім місяців, у дівчаток – майже на 10 місяців. «Ці зміни поступово розвивалися впродовж останніх десятиліть», – повідомили науковці. 

 

Особливо дозрівання кісток пришвидшилося в передпліччі та в п’ястку. Тут майже на всіх кістках епіфізарні пластинки формуються швидше, сказала Боєр з колегами. Менш суттєві зміни помітні на фалангах пальців – їхній ріст практично не змінився.

 

«Наші дослідження доводять, що сьогодні існує нова "норма" для часу, коли скелет дітей цілком дозріває», – сказала Дурен. Так вимальовується нова тенденція більш раннього статевого дозрівання та дитячого розвитку. Що спричиняє таке передчасне дорослішання, науковці ще не визначили, але припускають: гормони та хімікати з навколишнього середовища, що мають подібну на гормональну дію, можуть бути цьому причиною.

 

Крім того, усвідомлення цього пришвидшеного завершення кісткового росту має важливе значення для медиків. Адже дослідження ймовірних аномалій росту потрібно підлаштувати до часу таких змін. «Час для лікування подібних дефектів – визначальний для хороших результатів, – сказала Боєр. – Тож починати досліджувати епіфізарні пластинки лікарі повинні швидше».

 

 

Nadja PodbregarKinderknochen reifen heute schneller

University of Missouri-Columbia, 19/12/2018

Зреферувала С. К.

28.12.2018