У Пакистані засуджено до в'язниці колишнього прем'єра.

Суд визнав Наваза Шаріфа корупціонером.

 

 

Колишній прем'єр-міністр Пакистану Наваз Шаріф засуджений до семи років позбавлення волі й оштрафований на 25 мільйонів доларів. Антикорупційний суд в Ісламабаді в понеділок, 24 грудня, визнав його винним за одним із двох звинувачень, які базуються на так званому «панамському досьє» – матеріалах журналістського розслідування податкових маніпуляцій, скоєних через офшори.

 

Суд констатував, що Шаріф не може пояснити, як і звідки він отримав кошти для придбання сталеливарного заводу l-Azizia Steel Mills в Саудівській Аравії. Про це повідомила інформаційна аґенція Reuters. За другим звинуваченням, яке стосувалося інвестиційної компанії у Великій Британії, Шаріфа було виправдано.  

 

Новий вирок Навазові Шаріфу винесено на тлі обіцянок чинного прем'єр-міністра Пакистану Імрана Хана активізувати боротьбу з корупцією. Наваз Шаріф, своєю чергою, називає висунуті проти нього звинувачення політично вмотивованими і наполягає на своїй невинуватості. Він пообіцяв оскаржити вирок.

 

Перед оголошенням вердикту тисячі активістів з партії Шаріфа «Пакистанська мусульманська ліга» провели перед будівлею суду акцію за звільнення свого лідера. Дійшло навіть до сутичок із поліцією. Поліцейські застосували сльозогінний газ для розгону демонстрантів.

 

Нагадаємо, що 28 липня 2017 року Наваза Шаріфа, котрого тричі обирали прем’єр-міністром, Верховний суд Пакистану усунув з посади керівника уряду за результатами антикорупційного розслідування. Слідство було ініційоване після витоку конфіденційної інформації панамської компанії Mossack Fonseca в квітні 2016 року. Тоді Верховний суд Пакистану довічно заборонив Шаріфові займатися політичною діяльністю і наказав антикорупційним органам розслідувати три різні справи щодо майна родини колишнього прем'єра. З вересня 2017 року він поставав перед антикорупційними судами 165 разів.

25.12.2018