Верховна Рада продовжила мораторій на продаж землі до 2020 року.

 

Верховна Рада подовжила мораторій на купівлю-продаж земель сільськогосподарського призначення до 2020 року.

 

За внесення змін до перехідних положень Земельного кодексу України щодо продовження заборони на відчуження сільськогосподарських земель за основу і в цілому проголосував 231 народний депутат, повідомила аґенція УНІАН. Мораторій діє в Україні із 2001 року.

 

У супровідній документації законопроекту йдеться про те, що продовження мораторію на продаж сільгоспземель на один рік дозволить врегулювати на законодавчому рівні процедуру обігу цих земель та розробити необхідні нормативно-правові акти.

 

"Хочу наголосити, що просто перенесення дати не матиме жодних правових наслідків. Але це питання ми повинні розглядати не лише в юридичному, а й в соціальному сенсі. Тому комітет вважає, щоб не допустити соціальної напруги, зазначену дату необхідно все-таки перенести. Ми не можемо допустити політичних спекуляцій з цього питання. Оптимальним терміном ми вважаємо один рік", – заявив із трибуни член Блоку Петра Порошенка і заступник голови комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин Олександр Бакуменко.

 

Він зазначив, що також цей закон зобов'язує Кабінет Міністрів України подати до Верховної Ради проект закону про обіг земель сільськогосподарського призначення.

 

На засіданні парламент розглянув 17 законопроектів, альтернативних ухваленому.

 

Проти ринку землі проголосували: Блок Петра Порошенка – 59 народних депутатів (із 135), "Народний фронт" – 47 (із 81), "Опозиційний блок" – 27 (із 38), Радикальна партія – 20 (із 21), "Батьківщина" – 17 (із 20), "Відродження" – 16 (із 24), "Самопоміч" – 8 (із 25), "Воля народу" – 4 (із 19), позафракційні – 33 (із 60).

 

Нагадаємо, цього року Кабінет Міністрів України запропонував модель проведення земельної реформи, згідно з котрою купувати землю зможуть винятково громадяни України – фізичні особи, при цім максимальний поріг власності одного громадянина не перевищуватиме 200 га.

 

Робоча група при Міністерстві аграрної політики та продовольства допускає можливість продажу земельних ділянок з урахуванням ряду обмежень невеликим господарствам – юридичним особам.

 

12 грудня прем'єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення в Україні діятиме, поки Верховна Рада не ухвалить закону "Про обіг земель".

 

КОМЕНТАР

 

Якби уряд подав законопроект про обіг земель до Ради, ніякого продовження мораторію би не було. Таке резюме всіх виступів в Раді. Добре, що голосів з кожним роком все менше. Але уряд своїм зволіканням із законопроектом про обіг земель спонсорує це щорічне ритуальне вправляння в парламентській риториці.

 

Тарас Качка, один із авторів Угоди про асоціацію з ЄС.

 

20.12.2018