Геращенко закликала винести переговори із Мінська.

 

Представниця України у гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи Ірина Геращенко вважає доцільним вивести переговори про залагодження конфлікту на Донбасі геть із Мінська.

 

Про це Геращенко написала на своїй сторінці у Facebook, коментуючи підсумки четвергового засідання ТКГ.

 

 

«Регулярні голосування Білорусі на Генасамблеї ООН в унісон з РФ щодо резолюцій, які стосуються питань Криму, Донбасу, прав людини на окупованих територіях, ідуть в розріз із заявленою позицією нейтральності Мінська. Це скорше проросійська позиція: Білорусь жодного разу не утрималася під час голосувань за важливі для України резолюції – вона завжди разом з РФ голосує проти», – обурилася перша заступниця Голови Верховної Ради України.

 

Пані Ірина також вважає поганим знаком підписання Владіміром Путіним військової доктрини для «Союзної держави» з Білоруссю, що «ще більше ставить під сумнів заявлену Мінськом нейтральність».

 

«Можливо, мирні переговори варто перенести в дійсно нейтральну країну? Звичайно, ми дякуємо Білорусі за гостинність і наданий майданчик. Але нейтральність і незаангажованість партнерів – важливіша за комфорт», – зазначила Геращенко.

 

Розмірковуючи про нове можливе місце для проведення переговорів, Ірина Геращенко подала як приклад партнерської поведінки позицію Казахстану. «Для мене дуже показове і важливе голосування Казахстану за резолюцію щодо демілітаризації Азовського і Чорного морів. Вперше Казахстан утримався, й це дійсно нейтральна позиція. Можливо, справді варто перенести переговорний майданчик в Астану?» – зазначила Геращенко.

 

Насамкінець пані Ірина наголосила, що Білорусь до конфлікту, звісно, не причетна – «це винятково відповідальність РФ». «Але дуже хочеться від наших сусідів і партнерів як не підтримки, то бодай нейтральності», – резюмувала вона.

 

20.12.2018