МВФ погодив для України кредит на 3,9 млрд дол. США.

 

Міжнародний валютний фонд затвердив нову 14-місячну програму stand-by для України обсягом у 3,9 млрд дол. США із негайною виплатою першого траншу в 1,4 млрд дол.

 

Про це йдеться у повідомленні Фонду, що його цитує УНІАН.

 

Також Рада вирішила анулювати діючу програму розширеного фінансування EFF, затверджену 11 березня 2015 року.

 

Пакет реформ за підтримки нової програми ґрунтуватиметься на прогресі, досягнутому в рамках попередньої угоди EFF, і буде зосереджений на чотирьох пріоритетах: продовження бюджетної консолідації, подальше зниження інфляції при збереженні гнучкого обмінного курсу, зміцнення фінансового сектора та просування комплексу структурних реформ, особливо для поліпшення податкового адміністрування, приватизації та управління.

 

"Українська влада успішно відновила макроекономічну стабільність і зростання за підтримки міжнародного співтовариства. Розсудлива фіскальна та грошово-кредитна політика та режим гнучкого обмінного курсу допомогли скоротити дефіцит бюджету й рахунку поточних операцій. Резерви були частково відновлені, а довіра покращилася", – прокоментував рішення перший заступник директора-розпорядника Фонду Девід Ліптон.

 

З його слів, реалізація нової програми піддається значним ризикам, однак Україна зробила важливі кроки для зниження цих ризиків, включаючи прийняття бюджету на 2019 рік, підвищення тарифів на газ і опалення, прийняття законодавства для поліпшення управління в державних банках.

 

Як повідомив посол України у США Валерій Чалий, учора ж і рада директорів Світового банку затвердила виділення Україні 750 млн дол. фінансових гарантій на реалізацію політики розвитку, що сприятиме імплементації ключових реформ, зокрема у фінансовому та енергетичному секторах, сфері охорони здоров’я та пенсійного забезпечення, а також сільському господарстві.

 

"Це важлива підтримка для нас, адже вона дозволяє фінансово впевнено пройти 2019 рік – піковий з огляду на обсяг запланованих боргових виплат", – прокоментував прем'єр-міністр України Володимр Гройсман.

 

"Протягом останніх років ми стабілізували економічну ситуацію. Вже 11 кварталів поспіль маємо економічне зростання. На 2019 рік маємо збалансований бюджет і фундамент для переходу на трирічне бюджетне планування. Співпраця з міжнародними партнерами дає можливість спокійно пройти наступний рік і продовжувати реформи", – зазначив голова уряду у Facebook.

 

На думку Президента України Петра Порошенка, рішення Фонду "є ще одним важливим сигналом про визнання нашого беззаперечного прогресу у макроекономічній стабілізації та доказом успіху в реформаторських зусиллях". 

 

"Такі рішення провідних світових фінансових інституцій забезпечують сталість нашого впевненого руху і зміцнюють стійкість України на фоні складних внутрішніх і зовнішніх викликів", – вважає Президент.

 

19.12.2018