У США оприлюднено нові докази втручання Кремля у американські вибори.

 

Вони зібрані у доповіді, підготовленій експертами для Сенату Сполучених Штатів.

 

    

«Організована з боку Росії кампанія з дезінформації в період президентських виборів в США 2016 року використовувала всі основні соціальні мережі і медіа-платформи, щоб тарґетовано впливати на різні електоральні групи, допомагаючи кандидатові у президенти Дональдові Трампу. Ця робота стала вестися ще активніше, коли він обійняв президентську посаду», – цитує американська газета The Washington Post новий звіт, підготовлений для Комітету з розвідки Сенату Сполучених Штатів.

 

Документ підсумовує дослідження, проведені експертами Оксфордського університету, котрі працюють в Проекті моделювання пропаганди (COMPROP), і компанії мережевої аналітики Graphika. Вони вивчили мільйони постів в Facebook, Twitter, Instagram і відео в YouTube. Звіт відкриває нові аспекти методики, використовуваної російським Агентством інтернет-досліджень (так званою «фабрикою тролів»), яке влада США неодноразово звинувачувала у втручанні у виборчу кампанію.

 

У розпорядження журналістів The Washington Post потрапила чернетка ще не опублікованого звіту, який вони називають «наймасштабнішим аналізом російської дезінформаційної кампанії». За даними дослідників, ця кампанія була спрямована винятково на те, «щоб створити перевагу для Республіканської партії – і конкретно для Дональда Трампа». Автори документа стверджують, що Росія використовувала зазначені медійні майданчики для того, щоб підштовхнути «консерваторів і виборців правих поглядів» підтримати кандидата в президенти Дональда Трампа і, навпаки, «заплутати, відвернути і в кінцевому рахунку відрадити від голосування» тих, хто міг виступити проти нього . Так, за допомогою публікацій і реклами на згаданих сайтах в консерваторів вселяли віру в те, що президент Трамп зможе врегулювати проблеми міґрації та прав на зброю. При цьому пости в соцмережах також були націлені на те, щоб «підірвати віру у вибори у афроамериканців з лівими поглядами». Наприклад, тролі купували в Google рекламу для просування сайту BlackMatters US c «провокаційними записами» на зразок цієї: «Копи вбивають чорних дітей. Ти впевнений, що твій син не стане наступним?».

 

Експерти з'ясували, що дописувачі політичних постів на підтримку кандидата в президенти США Дональда Трампа в період передвиборчої кампанії 2016 року розплачувалися за політичну рекламу в соцмережах рублями, залишали як контактні телефони російські номери, працювали з IP-адресами, зареєстрованими в Санкт-Петербурзі.

 

Водночас автори дослідження відзначають, що спроби Росії впливати на внутрішню політику США почалися ще в 2013 році, коли записи з політичним змістом почали публікувати в Twitter. У 2014 році російські тролі активізувалися, вони спробували охопити ширші соціальні групи в США, різні за місцем проживання, політичними інтересами, расою, релігією й іншими чинниками. До інформаційної роботи в Twitter поступово додалися YouTube, Instagram і Facebook. Висока активність цих дописувачів тривала принаймні до середини 2017 року.

 

«З природної інфраструктури для висловлення колективного невдоволення і координації громадянського активізму соцмережі перетворилися на модельований інструмент соціального контролю, яким маніпулюють хитрі політконсультанти, і які в рівній мірі доступні політикам і демократичних країн, і диктаторських режимів», – йдеться в звіті.

17.12.2018