Держкомпаніям Росії наказано перейти на вітчизняне програмне забезпечення.

Перехід має відбутися упродовж трьох років.

 

                                                   Антон Сілуанов

 

Перший заступник голови уряду Росії Антон Сілуанов затвердив директиву про перехід державних компаній країни на російське програмне забезпечення. Як повідомила російська, газета «Ведомости» з покликом на копію документа, підприємствам запропоновано розробити чіткий план такого переходу до 2021 року.

 

Президент Росії Володимир Путін ще 2015 року зажадав від держкомпаній перейти на вітчизняний софт. У листопаді того ж року прем'єр-міністр Дмитро Медведєв підписав постанову, яка забороняє купувати програмне забезпечення за кордоном, якщо його аналоги є в Росії. Тодішній перший віце-прем'єр Ігор Шувалов в липні 2016 року підписав директиву, яка задає загальний курс на так зване «імпортозаміщення». Тим часом документ, підписаний Сілуановим, вже є не рекомендацією, а керівництвом до дії.

 

Протягом двох місяців держкомпаніям слід підготувати і затвердити конкретні плани переходу. Уряд Росії розраховує, що на вітчизняне програмне забезпечення перейдуть всі компанії, де держава є основним акціонером.

 

Водночас багато російських експертів розкритикували цю ініціативу уряду, оскільки вона може завдати шкоди підприємствам. Зокрема, йдеться про ті державні компанії, які тісно співпрацюють з іноземними партнерами. Так, наприклад, для «Аэрофлоту» це означатиме зниження конкурентоспроможності й прибутків, що, своєю чергою, може призвести до підвищення ціни на квитки.

 

Проти такого переходу виступила також Федеральна антимонопольна служба. А Асоціація європейського бізнесу заявила, що найбільші IT-компанії залишать російський ринок в умовах «нечітких правил гри» з державними контрактами.

17.12.2018