Предстоятелем Православної Церкви України обрано Епіфанія.

 

Предстоятелем Православної Церкви України обрано архієпископа Епіфанія. Під час урочистостей на Софійській площі владику оголосили для громади як митрополита Київського і всієї України.

 

 

Після Собору Епіфаній вийшов до українців на сцену на Софійській площі у патріаршому куколі. Вихід митрополита на публіку супроводжувався вигуками "Слава!". Главу Церкви проводжав Президент України Петро Порошенко.

 

Президент першим узяв слово і повідомив, що три українські Церкви – УПЦ КП, УАПЦ і частина УПЦ МП – домовилися про створення помісної Православної Церкви. Відповідні рішення прийнято Собором.

 

 

Порошенко заявив, що в нас більше не буде церкви Путіна, Кіріла і Росії – а буде Церква України.

 

Голова держави назвав нинішній день святом для православних і для греко-католиків. Водночас Петро Порошенко запевнив, що в Україні "не було, нема і не буде" державної Церкви, пообіцявши дотримати свободу віросповідання для всіх віруючих.

 

Президент подякував дотеперішнім предстоятелям православних Церков, особливо наголосивши на тому, що очільник УПЦ КП Філарет назавжди залишиться духовним лідером для українських православних.

 

Президент був у бадьорому настрої, мав світську промову і цитував Маяковського та Лєрмонтова: "Товаріщ москаль, на Украіну зуби нє скаль", "Прощай, нємитая Россія".

 

 

Митрополит Епіфаній заявив у своїй промові, що попереду в нової Церкви багато роботи. Передусім, треба завершити об'єднання православних.

 

"Сьогодні справді історична подія. Ми зуміли об'єднати три гілки українського православ'я в єдину помісну православну Церкву. Збулися слова Господа нашого Ісуса Христа, щоб усі були єдині. Ми під час здійснення майже кожного богослужіння молимось за єднання усіх. І Господь почув наші прохання, і подарував нам довгоочікувану єдність", – сказав глава Церкви.

 

Владика не заперечував, що Собор дався непросто, подякувавши громаді за підтримку та молитви. "Це настільки нас надихало, що ми подолали всі ті перепони, які були на цьому нелегкому шляху", – сказав він.

 

Епіфаній висловив подяку Філаретові та Макарію за їхню віддану позицію, а також подякував очільникам держави.

 

Цікава деталь: митрополит зачитував свою промову з аркуша – отже, готувався до урочистого виступу ще до обрання.

 

Згідно з інформацією BBC News Україна, у фіналі Епіфаній набрав на 20 голосів більше, ніж митрополит Вінницький і Барський УПЦ МП Симеон, котрого вважали фаворитом Президента Порошенка. Перед фінальним голосуванням свою кандидатуру на користь Епіфанія зняв митрополит Луцький і Волинський Михаїл.

 

Митрополит Київський і всієї України Епіфаній отримає Томос автокефалії 6 січня у Константинополі, на українську Святу вечерю.

 

Владика Епіфаній (в миру Сергій Думенко) – колишній місцеблюститель глави УПЦ КП Філарета. 

 

Епіфанію 39 років. Він наймолодший серед очільників традиційних українських Церков за роки незалежності (Блаженнішому Святославові на момент інтронізації було 40 років).

 

15.12.2018