Порошенко закликав Собор до найрозумніших рішень через "колосальну відповідальність".

 

Президент України Петро Порошенко закликав учасників Об’єднавчого собору прийняти зважені рішення, бо від них залежить українська духовна незалежність.

 

Про це голова держави сказав, виступаючи на Соборі в будівлі Софії Київської у суботу, повідомила прес-служба АП. 

 

 

"Звертаюся безпосередньо до всіх вас, учасників Собору, до ієрархів Церков. Це є колосальна відповідальність, яка в ці години лежить на вас. Держава, наголошую, зробила все, що могла. Тепер саме від вас і лише від вас залежить майбутнє України, майбутнє нашої великої нації, наша свобода, наша державна і духовна незалежність. Вам належить ухвалити статут. Вам належить обрати предстоятеля, а Томос вже чекає предстоятеля на Фанарі. Отже, все залежить від вашої здатності домовитися, від вашої здатності почути один одного, почути заради України", – сказав голова держави.

 

Голова держави нагадав присутнім слова святого апостола Петра: "Бог противиться гордим, а смиренним дає благодать!". "Заради Господа й України прийміть ваші найрозумніші зважені рішення. Вірю, що ви – правильні люди у правильний час і у правильному місці", – звернувся Президент.

 

"Питання автокефалії – питання нашої української національної безпеки. Це питання нашої української державності. Ми здобуваємо, нарешті, духовну незалежність, яку можна порівняти із здобуттям незалежності політичної. Ми обрізаємо пута, які прив’язують нас до імперії. Ми повертаємося на свою визначену Богом дорогу і йдемо своїм шляхом", – сказав Петро Порошенко.

 

Порошенко наголосив: "За тисячу років не один раз підтверджено: щоб утвердити державність, Україні слід позбутися ланцюгів, які поневолюють нас духовно. Які розділяють і роблять нас вільними чи невільними виконавцями чужої волі". Він нагадав про те, що шлях до автокефалії започаткували ще Павло Скоропадський і Симон Петлюра, а нині Україна "вклоняється великим предкам і пам’ятає їхній заповіт". "Робимо останній крок на тисячолітньому шляху до святої і великої мети", – окреслив Президент.

 

Переходячи до періоду новітньої історії, Петро Порошенко нагадав, що зусилля отримати автокефалію докладалися і в попередні роки. Голова держави, зокрема, відзначив роль Віктора Ющенка, "який започаткував тоді інтенсивний діалог з Церквою-Матір’ю". Президент також подякував Андрієві Парубію за ті зусилля, котрі були необхідні на рівні парламенту. (Ющенко з Парубієм присутні на Соборі в статусі гостей).

 

Також Петро Порошенко подякував Вселенському патріархатові – за його "неймовірну турботу", за його мужність і мудрість.

 

"Константинопольська Матір-Церква реалізовує приналежну їй згідно з канонами місію – ввести автокефальну помісну православну Церкву України як рівну серед рівних до родини помісних православних Церков", – зазначив Президент. 

 

Петро Порошенко підкреслив, що учасники Собору творять українську історію, "прямо тут і прямо зараз". "Ви понесете по Україні добру звістку про утворення автокефальної української православної Церкви. І прошу, розкажіть усім про цю історичну подію", – закликав він.

 

15.12.2018