Офіційно: Собор православної Церкви в Україні розпочався.

 

У Києві 15 грудня 2018 року зранку розпочався Об’єднавчий собор українського православ’я, в якому беруть участь церковні ієрархи, священики та миряни.

 

Про це йдеться в офіційному повідомленні УПЦ КП.

 

 

"Вони представляють три православні Церкви, які на цей час існують в Україні – Українську православну Церкву Київського патріархату, Українську автокефальну православну Церкву та Українську православну Церкву, яка перебуває в єдності з Московським патріархатом. Перші дві Церкви схвалили участь у соборі на рівні своїх архієрейських соборів, остання (УПЦ МП) представлена окремими представниками єпископату, кліру та мирян", – лаконічно поінформували в УПЦ КП.

 

Перед початком Собору у храмі Малої Софії відслужили Божественну літургію, після чого відбулася реєстрація учасників Собору.

 

"Собор у Києві може стати вирішальним кроком, що підсумує роки зусиль, спрямованих на створення в Україні помісної автокефальної православної Церкви", – стримано зазначили в УПЦ КП.

 

Предстоятель УПЦ КП прибув на Собор без патріарших шат 

 

Початок Собору був запланований на 10:00. Собор відбувається у закритому режимі.

 

Судячи зі знимок, поширених прес-секретарем голови держави Святославом Цеголком, у президії сидить Президент України Петро Порошенко. Головує митрополит Галльський Еммануїл.

 

Згідно з консенсусом київських та константинопольських ієрархів, помісна Церква називатиметься – Православна Церква в Україні. Проект статуту (актуальний станом на 29 листопада, перед фіналізацією на переговорах із УПЦ КП та УАПЦ) опублікувало видання "Українська правда".

 

Тисячі людей зібралися на площі перед собором Святої Софії у Києві. Очікується, що зі сцени, встановленої на площі, до моменту оголошення результатів Собору до присутніх звернуться промінентні українці. Серед запланованих виступів – Тарас Петриненко, Юрій Щербак, Дмитро Павличко, Ганна Липківська (правнучка митрополита Василя Липківського), Сергій Жадан, Марія Бурмака, Оксана Забужко, сестри Тельнюк та інші.

 

Вранці на Софійській площі у Києві відбулася спільна молитва ієрархів за автокефалію української Церкви.

 

Молебень відкрили святкові дзвони.

 

Предстоятель УПЦ КП Філарет і Епіфаній, кандидатура Київського патріархату у предстоятелі

 

Очікується, що з промовою на Соборі виступить Президент Петро Порошенко. Голова держави прибув на Софійську площу допіру об 11:15. Порошенко попросив учасників зібрання на площі молитися, "щоб сьогодні була Церква".

 

Вранці з’явилася інформація, що до Києва в день Собору прибув Вселенський патріарх Варфоломій – та вона, втім, не підтвердилася.

 

15.12.2018