Вселенський патріарх Варфоломій прибув на Собор до Києва: інформація не підтвердилася

 

Вселенський патріарх Варфоломій прибув до Києва для участі в Соборі православної Церкви в Україні.

 

Про це повідомили о 10:50 під час прямої трансляції на телеканалі UA:Перший.

 

 

UPD. Об 12:30 репортер BBC Віталій Червоненко спростував інформацію про приїзд Вселенського патріарха: "Друзі, інфо про Варфоломія на соборі – це фейк. І про зрив собору теж", – повідомив Червоненко у Facebook.

 

Як з'ясувалося,  про план прильоту патріарха Варфоломія в Київ на собор стало відомо з джерел Суспільного в Адміністрації Президента, через це і початок собору перенесли; згодом цю інформацію там спростували.

 

Початок Собору був запланований на 10:00. Собор відбуватиметься у закритому режимі.

 

Тисячі людей зібралися на площі перед собором Святої Софії у Києві. Очікується, що зі сцени, встановленої на площі, до моменту оголошення результатів Собору до присутніх звернуться промінентні українці. Серед запланованих виступів – Тарас Петриненко, Юрій Щербак, Дмитро Павличко, Ганна Липківська (правнучка митрополита Василя Липківського), Сергій Жадан, Марія Бурмака, Оксана Забужко, сестри Тельнюк та інші.

 

Делеґати Собору вивчають проект статуту Церкви. Знимка Ігоря Сабія, делеґата Собору як мирянина

 

Вранці на Софійській площі у Києві відбулася спільна молитва ієрархів за автокефалію української Церкви.

 

Молебень відкрили святкові дзвони.

 

Предстоятель УПЦ КП прибув на Собор без звичних шат – патріаршого куколя. Поруч – Епіфаній, кандидатура Київського патріархату у предстоятелі

 

Очікується, що з промовою на Соборі виступить Президент Петро Порошенко. Голова держави прибув на Софійську площу допіру об 11:15. Порошенко попросив учасників зібрання на площі молитися, "щоб сьогодні була Церква".

 

15.12.2018