Намісники Константинополя провели першу літургію в Андріївській церкві.

 

У день святого апостола Андрія в Андріївській церкві, що визначена як ставропігія Вселенського патріарха, відбулася Архієрейська літургія, яку відслужили представники Вселенського патріарха в Україні.

 

Про це повідомила аґенція "Укрінформ".

 

 

На літургії були присутні екзархи Вселенського патріархату: архієпископ Памфільський, очільник Західної єпархії УПЦ в США Даниїл та єпископ Едмонтонський, очільник Західної єпархії УПЦ в Канаді Ілларіон. А також єпископ Константинопольської православної церкви, митрополит Галльський Еммануїл, єпископ Кісама та Селіна Амфілохій (саме Еммануїл очолить Об’єднавчий собор у Києві 15 грудня).

 

З числа світських осіб літургію, зокрема, відвідали директор Національного інституту стратегічних досліджень, радник Президента Ростислав Павленко та директор Департаменту у справах релігій та національностей Міністерства культури України Андрій Юраш.

 

Як повідомило "Громадське", службу вели трьома мовами – українською, церковнослов’янською та грецькою. До Андріївської церкви прийшли представники всіх трьох православних Церков України – УПЦ Московського патріархату, УПЦ Київського патріахату та віряни УАПЦ.

 

Священик Іван Сидор (УПЦ КП) прокоментував: це перше богослужіння представників Константинопольського патріархату в Україні за останні 332 роки.

 

13.12.2018