Уряд створив комісію для підготовки юридичної претензії проти Росії.

 

Кабінет Міністрів України утворив міжвідомчу комісію з питань узагальнення правової позиції держави щодо відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації та підготовки консолідованої претензії України до РФ щодо реалізації її міжнародно-правової відповідальності за збройну агресію проти України.

 

Таке рішення уряд ухвалив на своєму засіданні у середу, передає аґенція "Інтерфакс-Україна".

 

Головою комісії визначено віце-прем'єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванну Климпуш-Цинцадзе, заступниками будуть заступники міністрів Міністерства з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб України (МінТОТ) і Міністерства закордонних справ.

 

Також до складу ввійшли заступники інших міністерств, заступники голів низки профільних центральних органів виконавчої влади.

 

Згідно з положенням, основними завданнями комісії буде: координація дій органів виконавчої влади в питанні узагальнення правової позиції держави щодо відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації та підготовки консолідованої претензії України до РФ щодо реалізації її міжнародно-правової відповідальності за збройну агресію проти України; узагальнення правової позиції; аналіз стану додержання прав і свобод громадян на окупованих територій; підготовка пропозицій щодо реалізації державної політики у відповідних питаннях; підготовка консолідованої претензії до Росії.

 

Варто нагадати, що у серпні 2018 року на зустрічі з керівниками зарубіжних дипломатичних установ України Президент України Петро Порошенко закликав створити координаційний орган для формування консолідованої претензії України до Росії з метою відшкодування завданих збитків унаслідок агресії Російської Федерації.

 

"Я наполягаю на якнайшвидшому створенні координаційного органу з формування консолідованої претензії України до Росії для відшкодування заподіяних збитків, як це передбачено в моєму законі про деокупацію Донбасу", – сказав Порошенко.

 

10 грудня, у день підписання закону про непродовження Договору про дружбу та співробітництво з Росією, Президент знову наголосив, що вимагає від Кабінету Міністрів термінових і дієвих кроків із метою створення міжвідомчого координаційного органу для формування консолідованої претензії України до РФ за завдані тривалою збройною агресією збитки.

 

 

12.12.2018