Британські консерватори нині можуть змістити Терезу Мей з посади прем'єра.

 

Консерватори проведуть голосування про недовіру Терезі Мей, в результаті якого вона може позбутися поста прем'єр-міністра Великобританії

 

 

Нині ввечері на щотижневій зустрічі фракції Консервативної партії у британському парламенті проведуть голосування про недовіру лідерові партії, прем'єр-міністру Терезі Мей.

 

Щосереди від 1923 року під час сесії парламенту парламентарії-консерватори зустрічаються для незалежного від своїх міністрів координування парламентської діяльності (міністри та парторганізатори від консерваторів у цих нарадах, т.зв. 1922 Committee, участі не беруть).

 

Невдоволені політикою Мей консерватори нині подали необхідні 48 листів про недовіру. Для відставки за це повинні проголосувати як мінімум 159 з 317 парламентарів. У цьому випадку партія проведе вибори нового керівника, який, найімовірніше, і стане новим прем'єр-міністром. Якщо Мей отримає підтримку більшості депутатів, тобто 159 осіб, вона зможе продовжувати працювати прем'єр-міністром, і протягом року її перебування на цій посаді не може бути оскаржене. В іншому разі вона буде змушена піти у відставку з поста лідера партії і втратить право бути керівником уряду.

 

Це змусить правлячу Консервативну партію зайнятися пошуками нового лідера, на що може знадобитися кілька тижнів.

 

Деякі коментатори вказують, що, враховуючи слабкість політичних позицій прем'єра, Терезі Мей буде важко втриматися на посаді прем'єра, якщо проти неї проголосують понад сотню членів фракції торі в парламенті.

 

Багато консерваторів розкритикували Терезу Мей за план «Брекзита», найкритичнішим є питання кордону між майбутньою позаунійною Північною Ірландією а Ірландською республікою, членом ЄС.

 

Йдеться про так званий механізм backstop — тимчасову митну угоду, покликану запобігти введенню огляду товарів і людей на ірландському кордоні в тому випадку, якщо не вдасться виробити довгострокового розв’язання цієї проблеми.

 

Противники Терези Мей опротестовують цей механізм, вважаючи, що він призведе до появи різних митних режимів у Північній Ірландії та на іншій території Сполученого Королівства. Як вони зазначають, пропонована Терезою Мей угода передбачає, що Британія не зможе вийти з цього механізму без згоди ЄС.

 

12.12.2018