Верховний суд визнав незаконним звільнення судді, заарештованого за держзраду.

 

Касаційний адміністративний суд Верховного суду визнав незаконною і скасував постанову Верховної Ради про звільнення судді Апеляційного суду Дніпропетровської області Валерія Чорнобука, який перебуває під арештом за підозрою в держзраді.

 

Про це повідомляє "Радіо Свобода", покликаючись на постанову колегії суддів, датовану 28 листопада.

 

 

У такий спосіб Верховний суд повністю задовольнив скаргу Чорнобука на постанову Вищого адміністративного суду від 16 листопада 2017 року, котрий заяву судді відхилив.

 

Валерія Чорнобука, колишнього голову Апеляційного суду Криму, затримали допіру 3 листопада 2018 року; 5 листопада суд посадив його під арешт.

 

Прес-служба Верховного суду, коментуючи рішення, поінформувала: скасування постанови Верховної Ради не означає автоматичного відновлення Чорнобука на посаді. Адміністративна палата підкреслила, що подальше вирішення питання про звільнення Чорнобука з посади судді належить до повноважень Вищої ради правосуддя.

 

Згідно з тлумаченням ВС, парламент припустився порушення процедури під час звільнення Чорнобука і, вірогідно, народні депутати вдавалися до голосування чужими картками.

 

Адміністративний суд ВС констатував невиконання відповідачем (Верховною Радою) вимог регламенту про обов’язкове повідомлення судді про проведення позачергового пленарного засідання, на якому розглядатиметься питання про звільнення цього судді, не пізніше ніж за три дні до дня засідання. Відтак, це спричинило порушення гарантованого позивачеві права на участь у процесі прийняття рішення та "поставило під сумнів безсторонність самої процедури звільнення судді з посади, зокрема за об’єктивним її критерієм".

 

"Ще одним свідченням того, що процес прийняття Постанови не може вважатися справедливим, є те, як відбулося власне голосування народних депутатів. Згідно з наявними у справі відомостями з офіційного веб-сайту ВРУ щодо електронної реєстрації та результатів поіменного голосування від 29 вересня 2016 року, того дня зареєструвалися 264 народні депутати України, тоді як участь у голосуванні взяло 278 народних депутатів", – зауважили в суді.

 

Верховний суд нагадав, що це вже далеко не перше рішення у справі суддів, звільнених 29 вересня 2016 року – а їх загалом 29 осіб.

 

Як заявляв генеральний прокурор України Юрій Луценко, Чорнобук займався підривною діяльністю, надаючи допомогу іноземній державі та її представникам у переході судів Криму на здійснення правосуддя на підставі законодавства Росії, що призвело до забезпечення функціонування російських судових органів, анексії Криму.

 

30 листопада Касаційний адміністративний суд Верховного суду задовольнив позов екс-судді Вищого господарського суду Віктора Татькова до Верховної Ради із визнання незаконною постанови щодо звільнення його з посади судді.

 

11.12.2018