Небезпечні маневри кир Філарета

Виглядає, що всього за кілька днів до «народження» нової автокефальної Церкви України найбільш серйозні проблеми ще не подолані. Очікується, що «пологи» будуть надзвичайно важкими і небезпечними, оскільки людина, яка стверджує, що присвятила своє життя цьому процесу, далі намагається нав'язати власні правила всупереч будь-якій логіці.

 

Ієрарх, який — заради «справи» — отримав як мало хто в сучасній церковній історії поблажливості від Церкви, що викликало навіть сильну реакцію в значній частині православного світу, став (знову і знову) випробовуванням Церкви на міцність.

 

 

БАЖАННЯ КОНТРОЛЮВАТИ ПРОЦЕС

 

За програмою, в суботу, 15 грудня, в історичній церкві Святої Софії у Києві під головуванням митрополита Галльського Еммануїла, екзарха Вселенського патріарха, собор духовенства і мирян має обрати першого главу української автокефальної Церкви.

 

Однак ця історична подія затьмарюється наполегливістю колишнього митрополита Київського Філарета, який мало того, що продовжує іменувати себе патріархом і головою собору (що насправді не так), але й бажає контролювати процес.

 

За інформацією, отриманою Orthodoxia.info з Києва, митрополит Філарет намагається виставити Вселенському патріархату умови, вимагаючи, щоби суботній собор був лише архієрейським, тобто без участі мирян та неархієрейського кліру.

 

Ці дві «умови» виглядають спробою контролювати процес і електорів, щоби досягти бажаного для кир Філарета результату, який хоч і погодився не претендувати на престол єдиної Церкви, але всяко підтримує кандидатуру одного зі своїх найближчих соратників, єпископа Епіфанія [Думенка].

 

Цього тижня до Києва має прибути митрополит Галльський, щоб очолити процес.

 

 

Андреас Лударос — головний редактор близького до Вселенського патріархату інформаційно-аналітичного сайту orthodoxia.info, який протягом останніх кількох місяців став для нас основним джерелом інформації про настрої і тренди у Фанарі 

 

Ανδρέας Λουδάρος 
Επικίνδυνοι ελιγμοί από τον π. Ουκρανίας Φιλάρετο που επιχειρεί να επιβάλλει τους όρους του
orthodoxia.info, 9.12.2018 

 

 

11.12.2018