УПЦ МП заборонила підданим брати участь у соборі "розкольницьких угрупувань".

 

Синод Української православної Церкви Московського патріархату заборонив вірним брати участь у Об'єднавчому соборі православних Церков, призначеному Вселенським патріархатом на 15 грудня.

 

Про це йдеться у рішенні синоду, проведеного у п'ятницю.

 

 

Московський патріархат постановив "вважати запланований "об'єднавчий собор" незаконним зібранням, оскільки в ньому братимуть участь представники розкольницьких угрупувань".

 

"Єпископату, духовенству, чернецтву і мирянам Української православної Церкви брати участь у так званому об’єднавчому соборі не благословляється", – йдеться в одному з пунктів рішення.

 

УПЦ МП зазначає, що не визнає рішень Константинопольського патріархату, прийнятих для України минулого року, і вважає, що Фанар не мав права скликати собор.

 

Московський патріархат скаржиться, що "попри неодноразові звернення УПЦ, державна влада в Україні продовжує грубо втручатися в церковне життя". На тлі приближення дати собору УПЦ МП висловила занепокоєння "численними випадками тиску" на преосвященних УПЦ "з метою примусити їх вяти участь у так званому об'єдавчому соборі".

 

Між тим, єпископ УПЦ МП Олександр Драбинко поширив у соціальних мережах листа, написаного Вселенським патріархом Варфоломієм на адресу митрополита Онуфрія ще 12 жовтня, в котрому константинопольський патріарх попереджає предстоятеля УПЦ МП про неможливість зберігати титул митрополита після утвердження в Україні автокефальної Церкви.

 

"Ми хотіли довести до відома Вашого Високопреосвященства, ці попередньо прийняті рішення Матері-Церкви через призначених нами до Києва екзархів, але, на жаль, Ви відмовились взаємодіяти з ними. Повертаючись зараз до того самого питання вдруге через цей Патріарший лист та звернення до Вас як «Високопреосвященний митрополит Київський», у формі ікономії та милості, ми повідомляємо Вас, що після виборів предстоятеля Української Церкви органом, котрий складатиметься з кліриків та мирян, Ви не зможете еклізіологічно та канонічно носити титул Митрополита Київського, котрий Ви все одно носите зараз у порушення описаних умов офіційних документів 1686 року", – йдеться в листі.

 

Варфоломій закликав предстоятеля УПЦ МП взяти участь разом з ієрархією у майбутньому установчому Соборі об’єднаної Української православної Церкви, додавши, що Онуфрій має право брати участь у виборах очільника Церкви. 

 

Вселенський патріарх також закликав Онуфрія "бути у спілкуванні з колишнім митрополитом Київським Філаретом та колишнім архієпископом Львівським Макарієм". "Немає потреби повторювати, що розгляд апеляційних петицій не є «легітимізацією розколів», але є шансом вилікувати їх, як і у випадку з розколом, що мучить возлюблений український народ протягом трьох десятиліть", – зазначив Варфоломій.

 

08.12.2018