СБУ допитала 12 священиків Московського патріархату з Рівненщини.

 

Тузінь священиків Української православної Церкви Московського патріархату допитали в управлінні Служби безпеки України у Рівненській області у кримінальному провадженні щодо розпалювання релігійної ворожнечі та державної зради.

 

Допит відбувся у середу, 5 рудня. Священиків допитували як свідків, повідомило видання "ЧаРівне".

 

"Викликано 12 священиків як свідків у відкритому кримінальному провадженні, яке розслідують слідчі СБУ у Рівненській області. Я наразі не можу надати відомості щодо особливостей досудового розслідування, оскільки в мене немає дозволу слідчого на оприлюднення відомостей досудового розслідування", – прокоментувала прес-секретар СБУ Рівненщини Інна Ілючок.

 

Як повідомив єпископ Дубенський Пимен (Воят), священикам інкримінують ст. 111 (державна зрада) та ст. 161 КК України (порушення рівноправності громадян залежно від їхньої расової, національної належності або релігійних переконань – а саме "дії, спрямовані на розпалювання релігійної ворожнечі"). Єпископ не згоден зі звинуваченням.

 

"Ми можемо сказати, що достатньо натягнуто та незаконно інкримінують справи нашим священикам. Хотів заявити, що ми будемо підтримувати своїх священиків. За тих, кого звинувачують безпідставно, ми будемо молитися. Будемо відстоювати свою правоту, зокрема і в правовому полі", – сказав Пимен. 

 

"Взагалі цей виклик – це для нас образа", – додав він.

 

Єпископ Дубенський повідомив, що священики УПЦ МП з Рівненщини не поїдуть на Об’єднавчий собор автокефальної Церкви 15 грудня.

 

Священик заперечував, що "батюшки" УПЦ МП давали інтерв’ю російським ЗМІ, хоча протоієрей Віктор Земляний є постійним спікером на російському телебаченні.

 

06.12.2018