Держдеп США: Росія мусить звільнити моряків, інакше відчує біль.

 

Державний департамент Сполучених Штатів Америки анонсував запровадження нових обмежень проти Росії через її агресію в Керченській протоці. Ці заходи почнуть вводити найближчим часом, якщо Москва до того моменту не звільнить українських моряків.

 

Держсекретар США Майкл Помпео, міністри закордонних справ Канади та України Христя Фріланд і Павло Клімкін, генсек НАТО Єнс Столтенберґ по завершенні зустрічі у Брюсселі

 

Про це заявив високопосадовий представник Державного департаменту США на брифінгу з американськими медіями по завершенні засідання Північноатлантичної ради на рівні міністрів закордонних справ у Брюсселі. Прес-служба Держдепу подає повну стенограму брифінгу, водночас, не розголошує прізвища дипломата.

 

«Ми хочемо, щоб росіяни сприйняли повідомлення, що їм треба звільнити екіпажі, інакше будуть наслідки, і з часом їм (Росії, – Z) ставатиме все більш боляче», – наголосив представник Державного департаменту США.

 

Дипломат додав, що це є постійною претензією до Росії у зв'язку з різноманітними формами її агресії, «і винятку в цьому випадку не буде».

 

«Це наш посил до росіян. Для них мусить бути очевидним, що допоки вони утримують членів цих екіпажів, плата для них зростатиме. Вони мусять звільнити екіпажі, повернути кораблі. І це не те, до чого ми втратимо увагу», – підкреслив дипломат.

 

Представник Державного департаменту заявив, що Сполучені Штати стурбовані інцидентом у Керченській протоці з кількох причин. Перша з причин – безпека України як держави. «То був перший раз, коли російський уряд відкрито і без докору використав власні сили без спроб стверджувати, що це здійснили так звані сепаратисти», – зазначив член команди Майкла Помпео.

 

Друга причина – порушення засад міжнародного мореплавства. «Дуже практичною і прагматичною підставою для тривоги є те, що у світі існує безліч місць, котрими ходять американські війська й товари, і ми не можемо прийняти цей прецедент», – пояснив дипломат.

 

Водночас, посадовець Державного департаменту США відмовився вдаватися в деталі у відповіді на питання журналістів про конкретні механізми протидії Росії. Зокрема, відповідаючи на питання про ту ціну для Росії, яка має зростати з часом, американський дипломат сказав, що наразі діє безліч заходів, запроваджених у попередні роки.

 

Учасник засідання Ради міністрів НАТО сказав, що ініціатива в цій справі мусить іти насамперед від ЄС. «Наразі нашим фокусом є працювати з нашими союзниками, тому що європейські союзники мають основну відповідальність за те, що робиться у них при подвір’ї», – відповів дипломат.

 

При цім американський урядовець не згоден із твердженням, буцімто заяви від імені НАТО нічого не варті. «Ми бачимо, НАТО не робить сьогодні того, що робило під час війни в Грузії, ховаючи голову в пісок, відмовчуючись… Говорити – це все ж щось означає», – переконує представник Держдепу.

 

Павло Клімкін зустрічався із союзниками у форматі Україна+Грузія+НАТО

 

Державний секретар США Майкл Помпео заявив по завершенні засідання Північноатлантичної ради на рівні міністрів закордонних справ: члени НАТО були одностайними в засудженні агресивних дій Росії в районі Керченської протоки.

 

"Механізми стримування мають бути поновлені, і це колективне зобов’язання Європи та світу – не дозволити Росії порушувати основоположні міжнародні норми. Ми сподіваємося, що Росія поверне моряків, яких продовжує утримувати, просто негайно. Ми будемо колективно відпрацьовувати пакет відповідей, які мають продемонструвати Росії, що такі її дії є просто неприйнятними", – наголосив Помпео.

 

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив, що союзники з НАТО не мають наміру обмежуватися лише гучними заявами у відповідь на агресію Росії в Чорному морі й готують комплексну відповідь.

 

"У нас була натхненна зустріч. Я давно не чув такої підтримки від союзників. У нас відбулася дуже добра дискусія, в тому числі і на двосторонньому рівні, і в сьогоднішньому форматі НАТО+Україна+Грузія – що ми маємо зробити. Ми не маємо залишатися в рамках заяв, якими б сильними вони не були. Ми маємо сформулювати стратегічну та комплексну відповідь на те, що робить Росія в Чорному морі, в Керченській протоці і в Азовському морі", – сказав Клімкін.

 

Український міністр пояснив союзникам, що агресія Росії не лише впливає на свободу судноплавства в Чорному морі, в Азовському морі та у Керченській протоці: на його погляд, нехтування міжнародним законодавством, спроба економічного удушення українського Донбасу та всього півдня України є проявами гібридної агресії, поєднання мілітарних та немілітарних її методів, що, за словами українського міністра, є викликом для усього Північноатлантичного альянсу.

 

Зі слів Павла Клімкіна, пріоритетом є звільнення українських військовополонених.

 

"Мій перший запит був, звичайно, сприяти звільненню наших моряків. Це абсолютний пріоритет. Звичайно, також дуже важливо повернути наші кораблі, але залізо може почекати, а люди, за визначенням, – ні", – зазначив український урядовець.

 

05.12.2018