Французький уряд пішов на поступки «жовтим камізелькам».

Підвищення цін на автомобільне пальне відтерміновано.

 

 

Після масових протестів «жовтих камізельок» (gilets jaunes), які тривають вже кілька тижнів поспіль, влада Франції відклали на шість місяців підвищення акцизів на бензин і дизельне паливо. Про це у вівторок, 4 грудня, оголосив у телевізійному зверненні прем'єр-міністр країни Едуар Філіп. Запровадження мораторію на підвищення цін на пальне було однією з головних вимог учасників акцій протесту.

 

За словами прем’єра, до кінця зимового сезону також не будуть підвищувати тарифів на газ і електроенергію. «Жодні податки не виправдовують того, що під загрозою опинилася єдність нації. Потрібно бути глухим, щоб не почути обурення французів. Держава є гарантом миру і громадського порядку», – заявив керівник французького уряду, чиї слова цитує видання Le Monde.

 

Крім того, французький прем'єр зазначив, що необхідно ще раз обміркувати швидкість переходу країни на екологічніші джерела енергії. Одночасно він закликав учасників протестних акцій утриматися від насильства.

 

Вартість дизельного палива у Франції за цей рік зросла на 20% – до рекордних у цьому тисячолітті 1,51 євро за літр. Таке подорожчання пов'язане, зокрема, з податком на дизельне пальне й бензин, які уряд збільшив цього року. Податок на дизель зріс на 7,6 цента за літр, на бензин – на 3,9 цента.

 

На початку наступного року французький уряд планував знову підвищити податки на пальне. Це стало причиною численних акцій невдоволення, які отримали назву протестів «жовтих камізельок». У Франції всі водії зобов'язані мати в авті жовті камізельки й вбирати їх, залишаючи машину в разі аварійної зупинки.

 

Під час найбільших за десятиліття заворушень зафіксовано випадки мародерства, підпалу автомобілів і вітрин. Багато роздрібних крамарів скаржаться на збитки через зниження числа туристів. Минулими вихідними під час протестів у центрі Парижа серйозних пошкоджень зазнала Тріумфальна арка. Групі вандалів вдалося вдертися в музейні приміщення, де вони «обезголовили» мармурову статую Наполеона, зруйнували на дрібні шматки гіпсові скульптури тридцятих років і розмалювали інтер'єри графіті.

 

Президент Франції Еммануель Макрон переконаний, що підвищення податків на пальне необхідне, щоб стимулювати розробки в царині екологічно чистого палива та відновлювальної енергетики, а також щоб знизити залежність економіки країни від цін на нафту.

04.12.2018