Чапутович привіз до Києва відзнаку Pro Dignitate Humana для Сенцова.

 

Міністр закордонних справ Польщі Яцек Чапутович під час зустрічі з головою МЗС України Павлом Клімкіним вручив нагороду Pro Dignitate Humana ("За людську гідність") для українського режисера Олега Сенцова.

 

Почесну відзнаку прийняла кузена Сенцова Наталія Каплан, повідомила аґенція "Укрінформ".

 

 

“Польща підтримує Олега Сенцова, який є для міжнародної спільноти символом вічної боротьби за права людини. Я дуже жалкую, що не можу йому особисто вручити нагороду”, – сказав Чапутович.

 

Клімкін висловив подяку Польщі за вшанування Сенцова, який бореться за свободу.

 

На зустрічі з прем'єр-міністром України Володимиром Гройсманом Яцек Чапутович пообіцяв, що Польща підійме на міжнародній арені питання щодо звільнення з російського полону українських моряків та кораблів, а також розширення санкцій щодо Росії за її агресивні дії проти України у Керченській протоці.

 

“Пан прем’єр запитував про можливість подальшого тиску. Я висловив нашу позицію, яка ґрунтується на потребі подальшого тиску на Росію, поки вона не почне дотримуватися міжнародного права”, – заявив Чапутович.

 

Він додав, що спільна позиція ЄС у цій справі концентрується на необхідності повернення кораблів українській стороні, а також звільнення українських моряків, інформує PAP.

 

Чапутович пообіцяв, що Польща порушуватиме тему розширення санкцій проти Росії на різних міжнародних майданчиках.

 

“Гадаю, що міжнародна спільнота, зокрема країни Унії, мусять трохи глибше проаналізувати ці питання і прийняти відповідні рішення”, – вважає Чапутович.

 

Міністр закордонних справ Польщі також заявив, що позиції Варшави та Києва у питанні проекту “Північний потік-2” є однаковими. “Наші позиції збігаються. Україна очікує на те, що цей проект буде зупинено”, – зазначив Чапутович.

 

Президент України Петро Порошенко подякував Яцеку Чапутовичу за активну підтримку України в контексті акту збройної агресії Російської Федерації у Керченській протоці. Під час зустрічі сторони наголосили на важливості негайного та безумовного звільнення українських моряків та повернення трьох українських суден.

 

Глава польського МЗС передав від всіх країн-членів ЄС слова солідарності і підтримки Україні в її боротьбі за відновлення суверенітету та територіальної цілісності.

 

03.12.2018