У Калінінграді в рамках боротьби з германізацією спаплюжили пам'ятник Канту

Нині під ранок у Калінінграді невідомі особи закидали пакетами і пляшками з фарбою пам'ятник Іммануїлу Канту, встановлений навпроти будівлі Балтійського федерального університету його імені. Також невідомі особи розкинули листівки, з тексту яких випливає, що акцію вандалізму проведено в рамках боротьби з германізацією історичного Кеніґсберґа.

 

 

«Ви вчитеся в стінах, що носять ім'я ворога! Відхрестіться православним хрестом він цього вражого імені, від німця, народ якого приніс нам стільки біди! Кант зрадив Російську Землю, яка прийняла його — так відмовтеся від його поганого імені... Зривайте таблички, вимазуйте чуже ім'я зі своїх документів», — написано в листівці.

 

 

Сліди фарби знайдено і на сходинках входу в університет, але вахтери повідомили, що не бачили процесу вандалізму, а відеокамери показують лиш вхід у будівлю.

 

 

Ім'я філософа бере участь у конкурсі (люди голосували за те, щоби назвати калінінградський аеропорт "Храброво" іменем Канта), і тривалий час очолювало список, але в даний час поступається імператриці Єлізаветі Романовій, доньці Петра I  та Катерини I.

 

Депутат Держдуми Росії Марат Барієв гостро виступив проти ідеї назвати калінінградський аеропорт ім'ям Канта: за його словами, це ображає ветеранів Великої вітчизняної війни.

 

Іммануїл Кант (1724—1804) був німцем і жив у Кеніґсбергу, що належав Пруссії. Коли під час Семирічної війни Кеніґсберґ на кілька років захопила Російська імперія, Кант присягнув на вірність згаданій імператриці Єлизаветі і певний час був російським підданим.

 

Після Другої світової війни, згідно з Потсдамськими угодами, північна частина (приблизно третина загальної території) Східної Пруссії разом із Кеніґсберґом увійшла до складу РРФСР. Було організовано Кеніґсберзький особливий військовий округ, який у квітні 1946 року перетворено на Кеніґсберзьку область у складі РРФСР, що в липні була перейменована на Калінінградську. Залишки німецького населення депортували в Німеччину до 1947 року.

 

 

27.11.2018