Президент погодився скоротити період воєнного стану до 30 днів.

 

Президент України Петро Порошенко погодився скоротити пропонований раніше період воєнного стану – з 60-ти до 30 діб. Голова держави запевнив, що воєнний стан завершиться до передбаченої законодавством дати початку виборчої кампанії й вибори відбудуться 31 березня 2019 року.

 

Про це Президент заявив у екстреному зверненні до українців.

 

"РНБО рекомендувала сьогодні запровадити мені воєнний стан на 60 днів. Хочу оголосити вам моє рішення – я буду пропонувати парламенту запровадити воєнний стан на тридцять днів. Для чого? А щоб воєнний стан жодним днем не накладався на початок виборчої кампанії. Щоб ні в кого з тих, хто про свою партію, про свій політичний інтерес печеться більше, ніж про націю та український інтерес, зараз не залишилося жодних підстав для брудних політичних спекуляцій чи інсинуацій", – сказав голова держави.

 

"Воєнний стан триватиме тридцять днів і завершиться в середині грудня. Саме в грудні я внесу – на початку грудня – проект рішення парламенту про дату президентських виборів, які мають відбутися, згідно з Конституцією, 31 березня 2019 року. Крапка. Як Верховний головнокомандувач докладу всіх зусиль для того, аби вкластися в цей стислий термін і за місяць витиснути максимум можливостей для підвищення нашої готовності відбити можливий повномасштабний наступ країни-агресора Росії", – додав Президент.

 

Коментуючи сам акт російської агресії, Президент звернув увагу на те, що хоч Росія вже п’ятий рік веде гібридну війну проти нашої держави, але нападом на українські катери вона перейшла до нового етапу агресії. "Ніхто вже тепер не скаже: «Их там нет». Ніхто не камуфлюється в зелених гуманоїдів чи ополченців. Це зухвала і відверта участь регулярних підрозділів Російської Федерації, їхній демонстративний напад на підрозділ Збройних сил України. Це якісно інша ситуація, якісно інша загроза", – пояснив Порошенко.

 

Президент має підозру, що "це ще далеко не кульмінація".

 

"Розвідувальні дані говорять про надзвичайно серйозну загрозу суходольної операції проти України. У мене в руках є документ розвідки, зведення наших розвідувальних даних. Тут на кілька сторінок – детальний опис всіх сил противника, які розташовані на відстані буквально в декількох десятках кілометрів від нашого кордону. Готових в будь-який момент до негайного вторгнення в Україну. Рушниця, що висить на стіні, має рано чи пізно вистрілити. А тут – літаки, вертольоти, танки, ракетні комплекси, бронетранспортери, системи залпового вогню", – обґрунтував Порошенко.

 

Голова держави пообіцяв, що його указ не звужуватиме громадянських свобод, і до указу увійшли лише ті, "які стосуються головним чином різних військових заходів". Так само Президент наразі не планує вдаватися до повної чи часткової мобілізації, хоча ця можливість залишається відкритою, "лише якщо Росія таки вдасться до подальшої ескалації".

 

Президент заявив, що спільний обов'язок українців – захистити Україну. "Ми маємо бути максимально готові до будь-яких дій з боку нашого агресивного, неврівноваженого і, на жаль, доволі передбачуваного сусіда", – резюмував він.

 

26.11.2018