Суд Лондона відхилив позов державного "ПриватБанку" проти Коломойського.

 

Високий суд Лондона визнав невідповідним своїй юрисдикції позов державного "ПриватБанку" до екс-власників банку Ігоря Коломойського і Геннадія Боголюбова, а також пов'язаних з ними компаній.

 

Таке рішення суд оприлюднив на засіданні в п'ятницю, повідомила прес-служба банку.

 

"Незважаючи на те, що суддя визнав, що банк став жертвою масштабних шахрайських дій, – на суму приблизно від 329 млн дол. США до 1.2 млрд дол. США, – він дійшов висновку, що англійський суд не має юрисдикції для розгляду позову банку проти його колишніх акціонерів", – поінформували в "Приваті".

 

Водночас офіс наголошує, що це судове рішення є лише першим етапом процесу, і "ПриватБанк" отримав дозвіл на його оскарження.

 

"Суддя дійшов висновку, що докази головним чином вказують на ретельно сплановані шахрайські дії та відмивання коштів в особливо великих розмірах. Відповідачі визнають, що банк має достатньо обґрунтовану справу для розгляду обсягом понад сотні мільйонів доларів США і що договори поставок, оскаржені "ПриватБанком", є уявними, використаними як прикриття для виправдання витоку величезних сум коштів з банку", – йдеться у прес-релізі.

 

"ПриватБанк" уточнив, що суд зберіг в силі ухвалене в грудні 2017 року рішення про всесвітній арешт активів Ігоря Коломойського і Геннадія Боголюбова і шести пов'язаних з ними компаній на суму понад $2,5 млрд.

 

Як нагадує аґенція "Інтерфакс-Україна", "ПриватБанк" у грудні 2017 року подав позов до Високого суду Лондона проти Коломойського, Боголюбова, а також компаній Teamtrend Ltd., Trade Point Agro Ltd., Collyer Ltd., Rossyan Investing Corp., Milbert Ventures Inc. і ZAO Ukrtransitservice Ltd., які, ймовірно, їм належать або перебувають під їхнім контролем. Позивач домігся, що суд як забезпечувальний захід видав наказ про всесвітній арешт активів екс-власників банку Коломойського і Боголюбова на понад $2,5 млрд.

 

Суд при цім зобов'язав Коломойського і Боголюбова розкрити інформацію про всі свої активи обмеженому колу осіб, які безпосередньо беруть участь у розгляді справи.

 

Крім того, суд за підсумками слухань на початку березня 2018 року зобов'язав Rossyn Investing Corp, Milbert Ventures Inc. і ZAO Ukrtransitservice Ltd. деталізувати інформацію про деякі операції з коштами "ПриватБанку", отриманими від інших осіб.

 

Коломойський та Боголюбов у липні оскаржили застосовність юрисдикції Високого суду Лондона під час розгляду позову "ПриватБанку", обґрунтувавши свою скаргу поданням до українського суду позову про наклеп з боку колишнього голови банку Олександра Шлапака.

 

Раніше, наприкінці 2017 року, особа, котра подається в реєстрі судових рішень як "Особа_1", надіслала позов до Печерського райсуду Києва до "ПриватБанку". Позивач вимагав визнати недостовірною і такою, що принижує його честь, гідність і ділову репутацію, заяву Шлапака під час прес-конференції у липні 2017 року про те, що "усі 36 кредитів були підписані колишнім главою правління із перевищенням повноважень" (ідеться про кредити 36 компаніям на 133 млрд грн, які були видані в жовтні-листопаді 2016 року і за рахунок яких були погашені кредити 193 інших позичальників "ПриватБанку", більше половини яких мали ставку 12-12,5% річних із прив'язкою до курсу долара і реальні застави).

 

Юристи Hogan Lovells (Великобританія), що представляють інтереси "ПриватБанку" у Високому суді Лондона, вважали, що цей український позов, швидше за все, подавали саме з метою позбавити юрисдикції суд Лондона, а не отримати компенсацію за заподіяну шкоду.

 

23.11.2018