Конституційний Суд схвалив проект про вступ України до НАТО.

 

Конституційний Суд України визнав конституційним проект конституційних змін із реєстраційним номером №9037, котрі закріплюють в Основному законі європейський та євроатлантичний зовнішньополітичний курс.

 

Текст висновку оприлюднено на офіційному сайті КС.

 

"Визнати таким, що відповідає вимогам статей 157 і 158 України, законопроект про внесення змін до Конституції України (щодо стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та в Організації Північноатлантичного договору) (реєстр. №9037)", – йдеться в рішенні КС.

 

Судді Конституційного Суду визнали, що законопроект не звужує прав і свобод громадян України, не загрожує незалежності і територіальній цілісності держави, а процедура розгляду відповідає належним законодавчим вимогам.

 

У висновку КС зазначено, що законопроект пропонує внести зміни до преамбули Конституції, доповнивши її слова: "...та підтверджуючи європейську ідентичність українського народу і незворотність європейського та євроатлантичного курсу України".

 

Проект також пропонує передбачити, що Верховна Рада мусить визначати засади зовнішньої політики, базуючись на стратегічному курсі держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та в Організації Північноатлантичного договору, уряд мусить забезпечувати відповідну політику, а гарантом реалізації західного курсу є Президент.

 

Автором проекту конституційних змін є Петро Порошенко.

 

У своєму коментарі на Facebook голова держави радіє, що КС відкрив "зелене світло" для змін до Конституції. "Упевнений, рух України в ЄС і НАТО – є незворотнім. Прошу парламент розглянути це питання невідкладно", – написав Порошенко.

 

22.11.2018