Чому митці бідні? Може, причина в хімії в мозку?

 

Більшість митців працює за дуже малу винагороду. Попри непевність свого становища, вони все-таки не покидають ремесла, мабуть, жертвуючи грішми заради вищої цінності творчої свободи. Але, може, деякі митці фізіологічно налаштовані на те, щоб не турбуватися про гроші?

 


"Вимірюючи магію взаємного погляду" Марії Абрагамович (2011) 

 

Такого висновку дійшли дослідники на чолі з Др. Роберто Ґоя-Мальдонадо, який очолює лабораторію систем нейронауки та знімання у психіатрії в Університетському медичному центрі Геттінгена (Німеччина). Їхні висновки опубліковані в журналі Creativity Research Journal. Науковці вивчали активність в ділянках мозку, які виробляють дофамін — хімічну речовину, яка відповідає за відчуття ейфорії, яке часто пов’язують із сексом, наркотиками та азартними іграми, — коли групи митців та не-митців могли отримати задарма грошову винагороду.

 

Слід одразу наголосити, що їхня вибірка була дуже невеликою: тест пройшли усього 24 учасники, чиї скани мозку проаналізували. Половина з них були представниками творчих професій — актори, художники, скульптори, музиканти та фотографи, — а інша половина описала свій рід занять як “нетворчий”. Серед них були страховий продавець, зубний лікар, бізнес-адміністратор та інженер.

 

Кожен учасник під час тесту надягав спеціальні окуляри, в яких вони бачили послідовність квадратів різних кольорів. Коли з’являвся зелений квадрат, вони могли обрати його кнопкою і отримати грошову винагороду (до €30). Їм також веліли обирати інші кольори, що не приносило грошей.

 

Тим часом дослідники сканували активність їхнього мозку за допомогою функціонального магнітного резонансного знімання (фМРТ). Як виявилося, в митців, порівнюючи з не-митцями, була суттєво занижена активність у вентральному хвостатому ядрі — частині системи винагород мозку, — коли вони обирали зелені квадрати, які давали їм гроші.

 

Науковці визначили ще й те, що мозок митців був, навпаки, активнішим, коли їм веліли відмовитись від зелених квадратів, причому також в ділянці, пов’язаній з системою винагород, — передній префронтальній корі. Тобто митці менше збуджувалися, коли отримували гроші, і більше, коли точно знали, що їх не отримають.

 

“Наші результати колективно вказують на існування різних нейронних ознак в дофаміновій системі людей творчих професій, які менше схильні реагувати на отримання грошових винагород”, — пишуть дослідники.


Карл Шпіцвеґ, "Бідний поет" (1839 р.)

 


Rachel Corbett
Why Are Artists Poor? New Research Suggests It Could Be Hardwired Into Their Brain Chemistry
ArtNet, 2/07/2018
Зреферував Є. Л. 

 

 

20.11.2018