Статусні речі мають зворотну дію

 

Поїхати на вихідних до Нью-Йорка і купити Tesla: достаток має свої переваги. Та виставляючи свій статус напоказ, можна зіткнутися з неприємностями. Адже більшість людей з охочіше працюватимуть зі скромнішими людьми, засвідчує дослідження за участі понад 2800 учасників. Той, хто прикрашається статусними речами, показуючи їх зокрема в соціальних мережах, викликає менше довіри, оскільки справляє враження такого, що не пожертвує своїми інтересами задля загального добра.

 

 

 

Команда, котру очолила дослідниця маркетингу Шалена Срна (Shalena Srna) з Університету Мічигану в Анн-Арбор, залучила до експерименту піддослідних зі свого навчального закладу та з інтернету. Їх занурили у кілька вигаданих сценаріїв. Зокрема — в дилему в’язня: класичний експеримент із теорії ігор, за якого дві особи без узгодження мають вирішити, чи довірятимуть одне одному, чи будуть піклуватися тільки про власну вигоду. Виявилося, що піддослідні були менше схильні співпрацювати з напарниками, які демонстрували високий статус.

 

В іншому експерименті піддослідні були змушені оцінити інших на підставі їхніх профілів у соціальних мережах. На профілях були різні дописи — наприклад, “Сьогодні я бачив найсолодшого песика” або пост про дорогий одяг і поїздку з підписом “Дорогою в Мадрид!”

 

Той, хто своїм профілем сигналізував високий статус, сприймався не лише як заможніший, а і як егоїстичніший, його зрідка вважали таким, що годиться до роботи в команді.

 

За інших умов статусні речі забезпечували переваги: у змаганнях з більшою ймовірністю вибирали того, хто відкрито демонстрував свій статус.

 

В іншій розвідці піддослідні повинні були спланувати свій власний профіль у соціальних мережах. У них була мета позмагатися за те, щоб увійти до певної групи. І той, хто хотів здаватися схильним до співпраці, рідше наважувався на брендовий одяг Prada або Gucci, повідомила Шалена Срна. Вочевидь, люди розуміли, що краще відмовитися від статусних символів, щоби продемонструвати риси командного гравця.

 

Самопрезентація — “це складне балансування”, констатує дослідниця. Зображення дорогих подорожей в Instagram можуть справити враження, “але також можуть сигналізувати, що ви не дуже переймаєтесь потребами інших”.

 

 

Christiane Gelitz

Statussymbole haben eine Kehrseite

Spektrum.de, 25/04/2022

Зображення: Extreme-photographer / getty images / istock (фрагмент).

Зреферувала С.К.

18.07.2022