Лідери Німеччини й Франції репрезентують план реформ ЄУ до середини грудня.

Реформи, зокрема, передбачатимуть формування спільного бюджету для країн-членів єврозони.

 

 

Канцлер Німеччини Анґела Меркель і президент Франції Емманюель Макрон мають намір до середини грудня подати своїм партнерам з Європейської Унії пропозиції щодо її реформування. Про це лідери обох країн заявили в неділю, 18 листопада, під час зустрічі у відомстві бундесканцлерки в Берліні. Макрон приїхав з офіційним візитом до Німеччини з нагоди Народного дня скорботи. Про це повідомило видання Spiegel Online.

 

Виступаючи в Бундестазі, глава французької держави, зокрема, зазначив, що «нове німецько-французьке завдання полягає в тому, щоб забезпечити Європу інструментами, необхідними для набуття більшої самостійності». «Ми повинні до травня зробити дуже багато для того, щоб Європа стала ще згуртованішою, сувереннішою і ефективнішою», – заявив Макрон. Він наголосив на необхідності відповідної німецько-французької угоди. Варто зазначити, що наприкінці травня в країнах ЄУ пройдуть вибори до Європарламенту.

 

Майбутні реформи Євроунії передбачають, зокрема, формування спільного бюджету для 19 країн-членів єврозони і створення Європейського валютного фонду на основі Європейського стабілізаційного механізму (European Stability Mechanism – EMS). Контроверсійним залишається запровадження так званого цифрового податку для великих концернів.

 

13 і 14 грудня в Брюсселі відбудеться саміт Євроунії. Спостерігачі відзначають, що часу для проведення реформ залишається не так багато і зволікання з ними можуть ускладнити їхнє проведення в зв'язку з Brexit в березні 2019 року й ризиком ​​перемоги правих популістів на виборах до Європарламенту.

18.11.2018