Громадський бюджет 2018: як і за що голосували львів’яни

 

У Львові завершилося голосування за проекти, які наступного року профінансують у рамках громадського бюджету. Участь у ньому взяло понад 68 тисяч львів’ян. Тобто майже кожен десятий львів’янин обрав проект, який йому до вподоби. І це при тому, що самих проектів було вдвічі менше, ніж у 2017 році – щоправда, як наголошують у міській раді, вони були якісніші та продуманіші.

 

За результатами голосування наступного року у місті втілять у життя 5 або 6 великих міських проектів та по 7-8 менших у кожному районі. Загалом на це виділять щонайменше 35 млн грн з міського бюджету, не менше 14 млн грн – на великі проекти.

 

68285 львів’ян проголосувало

віддали 106 100 голосів

80% людей надали перевагу електронному голосуванню

третина голосували за допомогою мобільного телефону

15 тисяч людей проголосували через ЦНАПи

 

Багато освіти і шанс для інших

 

Вже традиційно для Львова, серед переможців переважають освітні проекти: шкільні їдальні, цікаві простори, подвір’я і навіть міжшкільна обсерваторія. Велику частку грошей також віддадуть на підтримку медицини. Інші проекти-переможці здебільшого пропонують впорядковані дворики, сквери, дитячі майданчики та містечка, спортивні майданчики.

 

Якою є і яка має бути їдальня в "Оріяні"

 

Серед п’яти переможців у категорії так званих великих проектів, які мають бюджет до 3 млн грн, опинилися два медичні проекти: «Дай немовляті шанс на повноцінне життя» – сучасна палата інтенсивної терапії для новонароджених (проект вийшов на перше місце із кількістю голосів 5457) та сучасна лабораторія для дитячої лікарні (третє місце та 3569 голосів).

 

 

 

На другому та четвертому місцях, відповідно, освітні проекти: кафе-їдальня «Vydelka» в Оріяні (3656 голосів) та дитячо-юнацький простір смачного та корисного дозвілля «Hobbit’s hole» (3494 голосів). На п’ятому місці – проект навчально-реабілітаційного центру «Джерело», який передбачає запуск міської мобільної служби домашніх візитів для сімей, які виховують дітей із групи ризику (3494 голосів). Ще одним проектом для реалізації може стати «І мертвим, і живим, і ненародженим» – дорога до Голосківського кладовища (3080 голосів). Його втілення залежатиме від рішення депутатів.

 

Цікаво, що не всі проекти, які набрали максимум голосів, будуть профінансовані. Свою роль відіграло квотування «неосвітніх» ініціатив, яке вперше запровадили цього року. Нагадаємо, йдеться про те, що «інших проектів» (не освітніх) серед переможців гарантовано має бути не менше 40%. До прикладу, якщо перших 7 місць у рейтингу посідають «освітні» проекти, а 8-9-10 місця – проекти з категорії «інше», то переможцями стануть перших 4 «освітні» проекти та 8-9-10 проекти з категорії «інше».

 

«Цього року ми також обмежили тематику освітніх проектів, які могли подавати на громадський бюджет: відкинули проекти, що передбачали встановлення вікон, ремонти фасадів та дахів. Разом із квотою це зіграло позитивну роль: проекти стали якісніші та різноманітніші», – пояснює начальник відділу громадського партнерства Орест Файфурка.

 

Якщо великих проектів це не торкнулося, то у районах Львова квотування інколи було вирішальним. Добре видно, як спрацював такий принцип на прикладі найбільшого району Львова – Сихівського. Як і скрізь, серед переможців тут домінують освітні проекти. Однак завдяки квотуванню тут буде профінансовано проект із безпечного руху на вулиці Варшавській. Він передбачає облаштування тротуару, обмежувачів швидкості руху та місця для паркування автомобілів, завдяки чому вдасться розвантажити відповідну ділянку дороги та зробити рух безпечним. І хоча ініціатива набрала 413 голосів, через квотування буде профінансована саме вона, а не освітній проект із 1183 голосами.

 

«Якщо попередніми роками автори проектів пропонували насамперед латати дірки із нагальних потреб своїх навчальних закладів чи громадських просторів, то цьогоріч почали мріяти. І, як на мене, це чудово. Громадський бюджет дає шанс реалізовувати сміливі й оригінальні ідеї, які за інших умов практично не мали б шансів отримати бюджетне фінансування. Важко уявити, як управління освіти приймає рішення облаштовувати шкільну їдальню в стилі твору Дж.Р. Толкіна, коли в інших школах не завжди є нормальні столові меблі. А тут ми маємо пояснення: так хочуть львів’яни», – каже начальник управління Секретаріат ради Юрій Лукашевський.

 

Школа "Будокан" готувала свою кампанію кілька місяців, оголосивши у своїх стінах "Рік Гоббіта"

 

Майже вибори

 

«Деякі проекти набрали більше голосів львів’ян, аніж нинішні депутати міської ради під час виборів», – пояснює масштаб конкурсу начальник управління Секретаріат ради.

 

За словами Юрія Лукашевського, цього року практично за кожним проектом стояла добре згуртована група однодумців, а не одноосібно автори, як було у попередні роки.

 

«Як наслідок, значно ґрунтовніший підхід до складання проектів, опису та агітації. Практично кожний великий проект мав свій промоційний ролик, сторінки та групи у фейсбуці, друковані промоційні матеріали, а найголовніше – запалених ідеєю волонтерів-агітаторів, які переконували людей голосувати до останньої хвилини конкурсу, навіть коли результат уже був зрозумілий», – пояснює Юрій Лукашевський.

 

Агітаційна компанія за проекти у Львові тривала кілька місяців. Автори найбільших почали переконувати проголосувати за їхні пропозиції ще задовго до старту голосування першого листопада. Були ті, хто почав промоцію ще у серпні, щойно написавши проект. Допоміг їм також досвід авторів проектів минулих років. Багато з тих, хто перемагали раніше, консультували цьогорічних авторів чи долучалися до їхніх команд. Тож агітаторів з флаєрами можна було побачити не лише у ЦНАПах чи поблизу терміналів, де відбувалося голосування, а й на ринках, біля церков та на площах. Особливо активними вони були у фейсбуці – від особистих повідомлень із закликом підтримати ініціативи і до постів на сторінках їхніх авторів та тих, хто їх підтримував. Одними з найбільш креативних були агітатори школи «Будокан» – у своїй кампанії на підтримку проекту «Їдальня гобіта» вони використали епізод із фільму «Гоббіт».

 

Клацніть на зображення і відтвориться проморолик проекту школи "Будокан", створений батьками

 

За словами волонтерки Наталки Ліпської, чиї проекти перемагають три роки поспіль, цьогорічна перемога – результат тривалої роботи.

 

«Аби перемогти, ми проводили серйозну кампанію. Багато залежить від команди. Ми почали агітувати ще від серпня. Було залучено дуже багато людей. Якщо ви маєте хорошу ідею і переконаєте людей, що вона важлива, за вас точно проголосують і ви переможете. Ми всі розуміємо, що зібрати 3-5 тисяч голосів реально».

 

Не без проблем

 

Оскільки боротьба за перемогу між проектами цього року була запеклою, будь-які технічні збої чи непорозуміння викликали чимало обговорень. У Секретаріаті ради зазначають, що цьогорічне голосування стартувало на годину пізніше, аніж мало – з першої ночі. Проблема виникла на рівні загальної системи для голосування.

 

Однак це ще не все. Проблема виникла на етапі завершення голосування: за інформацією львів’янки Люби Возняк, частину голосів зарахували після опівночі в ніч з 15 на 16 листопада.

 

«Офіційний сайт громадського бюджету Львова знаходиться на загальноукраїнській платформі "Громадський проект", який адмініструє компанія SocialBoost. На платформі "Громадський проект" голосування після 00:00 було неможливим. Водночас статистичні дані щодо голосування дійсно оновлювалися після 00:00. Для з'ясування даної ситуації ми відправили запит адміністраторам порталу "Громадський проект"», – пояснив начальник відділу громадського партнерства.

 

Ще одне непорозуміння виникло в останній день голосування, чи то навіть в останні години. У фейсбуці з’явилися повідомлення про незрозумілий технічний збій у терміналах Приватбанку, які цього року вперше були одним із шляхів голосування. Там начебто за замовчуванням пропонували клієнтам підтримати проект 98 школи.

 

 

У міській раді припускають, що це можна пояснити технічними особливостями роботи системи, яка рандомно пропонує якийсь із проектів при входженні, але обіцяють з’ясувати всі технічні деталі та прокоментувати ситуацію пізніше.

 

Чи будуть зміни?

 

Щороку правила проведення конкурсу та вибору проектів-переможців громадського бюджету дещо змінюються. Будуть вони запроваджені зміни, вочевидь, і після цього голосування.  

 

«Цього року ми побачили, що в боротьбу включилося багато медичних проектів. Тож із цим може бути певна проблема. Натомість бачимо, що проекти культури неконкурентні. Можливо, варто говорити про те, що потрібно їх виділити в окрему категорію. Можливо, варто виділити й інші категорії. Але це означатиме дуже серйозний перегляд правил конкурсу», – прокоментував Орест Файфурка.

 

За його словами, міська рада збиратиме пропозиції та влаштує обговорення щодо ідей для покращення системи громадського бюджету наступного року.

 

ДЕСЯТЬ ВЕЛИКИХ ПРОЕКТІВ, ЯКІ НАБРАЛИ НАЙБІЛЬШУ КІЛЬКІСТЬ ГОЛОСІВ

 

1) «Дай немовляті шанс на повноцінне життя!» Сучасна палата інтенсивної терапії для новонароджених (2 999 480 грн) – 5тисяч 457 голосів

 

2) Кафе-їдальня «VYDELKA» в Оріяні (2 129 767 грн) – 3 тисячі 656 голосів

 

3) Сучасна лабораторія для дитячої лікарні (2 988 749 грн) – 3 тисячі 569 голосів.

 

4) Дитячо-юнацький простір смачного та корисного дозвілля «Hobbit`s hole» в школі «Будокан» (3 000 000 грн) – 3 тисячі 494 голоси

 

5) Запуск міської мобільної служби домашніх візитів для сімей, які виховують дітей з групи ризику (1 401 600 грн) – 3 тисячі 494 голоси

 

6) «І мертвим, і живим, і ненародженим…» – дорога до Голосківського кладовища (3 000 000 грн) – 3 тисячі 80 голосів

 

7) Подвір'я школи (ліцею) №15 по вул. Патона, 7 – місце доступного відпочинку для дітей мікрорайону (3 000 000 грн) – 2 тисячі 275 голосів

 

8) Гаряче харчування у новій їдальні СЗШ №67 – запорука здорової нації (2 133 630 грн) – 2 тисячі 127 голосів

 

9) Реконструкція стадіону на території СЗШ №36, вул. Володимира Великого 55-б (3 000 000 грн) – 2 тисячі 38 голосів

 

10) Фонтан на Сихові (3 000 000 грн) – 1 тисяча 990 голосів

 

Рейтинги великих і малих проектів за районами Львова можете побачити на офіційному сайті Громадського бюджету

 

17.11.2018