Монографію Дмитра Дроздовського визнали плагіатом.

 

Вчена рада Інституту літератури ім. Тараса Шевченка Національної академії наук України підтримала висновок про наявність плагіату в монографії Дмитра Дроздовського. Згідно з оцінками комісії, плагіатом є дві третини тексту.

 

 

Про це йдеться у повідомленні Інституту.

 

Комісія, створена 9 жовтня за рішенням вченої ради для аналізу фактів у науковій роботі, поданій на здобуття ступеня доктора філологічних наук, встановила: «Монографія Дмитра Дроздовського “Множинність реальності в англійському постпостмодерністському романі (філософська проблематика, жанри, наративні стратегії)” містить грубе порушення академічної доброчесності, що проявилося в академічному плагіаті».

 

Згідно з експертною оцінкою комісії, до монографії ввійшли напрацювання з наукових текстів більш ніж двадцяти авторів, головним чином англомовних, іспаномовних, почасти російськомовних «шляхом прямого або перефразованого перекладу». «Загалом списано/відтворено з текстів інших авторів 216 сторінок, або 64% тексту (без урахування бібліографії і додатків)», – йдеться у висновку.

 

Вивчаючи бібліографічний перелік і посилання в тексті, комісія встановила, що посилання в оригінальних статтях, «з яких Д. І. Дроздовський переписав/відтворив свій текст», попросту «теж значною мірою» перейшли до його роботи.

 

«Розглянуті розділи не містять нової інформації і не є результатом самостійного аналізу, що могло б мати наукову цінність», – констатувала комісія.

 

Члени комісії рекомендували Інститутові літератури констатувати невиконання Дроздовським вимог докторантури, винести йому догану за академічну недоброчесність та провести позачергову атестацію з розглядом відповідності його наукової праці посаді наукового співробітника.

 

Скандал відіб’ється і на співробітниках Інституту: дирекція мусить ознайомити штат із низкою нормативних актів щодо написання наукових робіт та дотримання авторських прав. Зважаючи на те, що Дроздовський свою роботу виконав у Інституті літературі, схвалив її відділ світової літератури, а рекомендувала до друку вчена рада, то комісія виступила з рекомендацією «посилити персональну відповідальність всіх співробітників Інституту за експертну оцінку, відгуки і рекомендації до друку».

 

Інститут літератури передасть свій висновок до Комітету з Національної премії України імені Тараса Шевченка, до котрого входить Дроздовський, Міністерства освіти і науки України, редакції журналу «Всесвіт» (там Дроздовський працює головним редактором).

 

Дмитро Ігорович Дроздовський (1987 р.н, Одеса) — критик, літературознавець, перекладач, письменник. Кандидат філологічних наук (2013). Член Національної спілки журналістів України. Член Національної спілки письменників України (з 2012 р.). Головний редактор (з серпня 2012 р.) журналу «Всесвіт», науковий співробітник Інституту літератури імені Тараса Шевченка. Член Асоціації іспаністів України, що входить до Міжнародної асоціації іспаністів. Член Асоціації компаративістів України при Інституті літератури ім. Т. Г. Шевченка НАН України. Член Комітету з присудження Національної премії України імені Тараса Шевченка.

 

16.11.2018