Президент зустрівся з державницькими ієрархами УПЦ МП.

 

Президент України Петро Порошенко провів зустріч з частиною ієрархів Української православної церкви Московського патріархату.

 

Як повідомляє "BBC News Україна", зустріч проходила у закритому режимі в "Українському домі". На розмову з Президентом запрошували весь єпископат УПЦ МП, однак ієрархи відмовилися від спілкування, висловивши вимогу до Петра Порошенка – прибути в Києво-Печерську лавру.

 

Будівля "Українського дому" перед урочистостями з нагоди 1020-ї річниці Хрещення

 

У зустрічі з головою держави взяло участь щонайменше троє ієрархів УПЦ МП, серед них митрополит Переяслав-Хмельницький Олександр (Драбинко).

 

Радник Президента, директор Національного інституту стратегічних досліджень Ростислав Павленко після завершення зустрічі розповів журналістам, що на ній були присутні "представники (УПЦ МП), з числа тих, хто підтримує об'єднання".

 

Він додав, що на зустрічі обговорювали різні питання. Президент, зокрема, розповів про свої переговори з Вселенським патріархом, а представники УПЦ МП висловили свою підтримку процесу отримання автокефалії Церквою в Україні.

 

"Досить велика частина єпископату Української православної церкви Московського патріархату виступає за створення єдиної Помісної православної церкви", – запевнив Павленко.

 

Він додав, що кількість прихильників автокефалії православної Церкви в Україні набагато більша і не зводиться лише до тих ієрархів, котрі прибули на зустріч із Президентом.

 

Згідно з інформацією видання "Релігійна правда", у вівторковій зустрічі з Президентом узяли участь митрополит Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр (Драбинко), митрополит Вінницький та Барський Симеон та архієпископ Новокаховський та Генічеський Філарет.

 

Адміністрація Президента поширила повідомлення про те, що голова держави готовий до діалогу з архієреями.

 

"Президент запросив владик УПЦ (МП) до діалогу, щоб вони з перших вуст почули інформацію про його переговори з Вселенським патріархом, про угоду між Україною та Константинопольським патріархатом і про готовність Вселенського Престолу сприяти проведенню Об'єднавчого собору. Президент України готовий до діалогу. Двері "Українського дому" залишаються відкритими", – йдеться у повідомленні, що його цитує аґенція "Інтерфакс-Україна".

 

На Банковій наголосили, що Пезидент послідовно відстоює єдність України та бажає єдності українській Церкві. "Але той, хто не хоче результату, шукає причини для відмови. Так і велика частина архієреїв УПЦ (МП) почала шукати пояснення, щоб не прийти на зустріч: мовляв, місце не підходить", – пояснили в АП.

 

"Ні мова ультимативних вимог, ні проведення засідання синоду за сценарієм, імовірно, посланим з Москви, не здатні зірвати процес створення української помісної православної Церкви. Цей процес підтримує абсолютна більшість громадян нашої держави. Тому йти проти волі власного народу – це, очевидно, шлях в нікуди", – йдеться у повідомленні.

 

У вівторок вдень мала відбутися зустріч Президента України Петра Порошенка з ієрархами УПЦ МП в "Українському домі", проте у запланований час вона не розпочалася.

 

Ієрархи УПЦ МП в цей же час проводили в Києво-Печерській лаврі засідання собору єпископів.

 

Московський патріархат заявив, що "собор єпископів Української православної церкви ухвалив рішення зустрітися з Президентом, але не в "Українському домі", а на території Києво-Печерської лаври". Орієнтовні на Росію панотці заявили, що Петро Порошенко зустріч зірвав, бо відмовився приїхати у Лавру.

 

14.11.2018